Hakkari Emiri Mir Êmadeddin 1650 yılında sınırlarda yaşanan anlaşmazlıklar üzerine 6 bin askeriyle Bahdinan üzerine gider.

Mir İmadeddin Amêdîyê dağlarından Mizûrkan vadisine doğru yola koyularak önüne çıkan ilk köy olan Qumru köyünü ateşe verir.

Mirin bu kadar hiddetlenmesinin nedeni aslında şu şekildedir. Badinan emirinin oğlu Murat han bey bu olay öncesinde Çukurca kalesine saldırı yapmıştı. Çukurca’nın çevresini tamamen yıkıp talan etmişti.

Hakkari Emiri Mir İmadeddin (Êmadin) bu saldırıya karşı misilleme yaparak, Berwar mıntıkasındaki Durê kalesine saldırır. O süreçte Berwari Emiri Allahverdi (Xwedada) idi.

Mir İmadeddin, tüm kaleleri feth ettikten sonra sınır taşı olarak işaretlediği bere balindinan taşına elindeki asayı yere çakarak üzerindeki altın asılı abasını (Kürkünü) oraya asmıştır.

Savaş devam ederken Şeyh İlyasê Êzîdî Mir İmadeddin ve amcasınınoğlu olan Bahdinan Emiri arasında barış görüşmesi için arabuluculuk (Qasıd) yapmıştır.

Şeyh İlyas barışı sağladıktan sonra Mir İmadeddin ordusunu geri çekerek Hakkari’ye geri döner.

Mir İmadeddine ait kürkün yaka kısımlarında bulunan altın dolu abası 7 yıl boyunca bere balindinan bölgesinde kalmıştır. Kimse abaya ve altınlara dokunmamıştır.

Bir postacı 7 yıl sonra Mir İmadeddin beye müjdeli bir haber getirir. Mir İmadeddin bu müjdeli haber için postacıya berê balindinan da bulunan abasını ve altınları mükâfat olarak vermiştir.

Postacının ne gibi bir müjde getirdiğini halen öğrenemedim. İnşallah onu da araştırıp bulacağım. Umuyorum ki o müjdeli haberde büyük bir kahramanlığa neden olmuştur.

"BEYTA MÎR EMADİN"

Mîr jî Colemerg ê rabû
Heylê min Mir Êmadîn
Alayê sor hejya bû
Navsera wê peya bû
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Navsera Amêdîyê
Agir avêt qurmîyê
Qasıt çûne berûyê
+++++++++++++++++++
Navsera wê bi teraşe
Hekkar yan bestin şaşe
Behdînan dan şabaşe
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Li ber bere balledinan
Kûrdîyê zêr tê werînan
Sînorê me û Behdînan
+++++++++++++++
Bere baledîn ber e
Kurdîyê zêr dana ser e
Heft salan şan e li ber e
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Kûrdo tû tirxan î
Şûr bazo tû tirxan î
Tû pilingê çîyan î
Zeb nagihin xwidan î
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Zerbîyan zerbî di gotin
Herbîyan herbî di gotin
Ser riman birin sotin
Tirxanan sînor gotin

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ