Demokrasilerde halkın iradesi nasıl tecelli ediyorsa başta iktidarda olan parti olmak üzere herkesin saygı duyması ve kabul etmesi işin en tabii ve doğal olanıdır.

31 Mart 2024 seçimlerinde CHP ülkede oyların yüzde 37.76’sını alarak 47 yıldır ilk defa bir seçimde birinci parti oldu.

İktidardaki Ak Parti ise 22 yıllık iktidarının verdiği özgüvenle ve arkasındaki devlet olanakları, başta hem Cumhurbaşkanı hem de Ak Parti Genel Başkanı olması hasebiyle iki şapkası bulanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 17 bakanı sahaya çıkmış, iktidar partisi adaylarına oy istiyorlardı.

Gelinen süreçte 22 yıllık AK Parti iktidarı yaptığı tüm icraatlarda vatandaşın ve ülkenin hayrına nihayet olmadığını öğrenen ülkede sanayi ve istihdamı yaratmayan betona ve inşaata dayalı bir büyümenin ve yolsuzluk ile israf ekonomisi yüzünden ülkede ekonomik bütün göstergeler bozulmuş, enflasyon yüzde 100’ü aşmış halk büyük ölçüde yoksullaşmıştır.

Hemen her gün başta motorin ve benzine zam gelmekte, dolaysı ile tüm gıda ve ihtiyaç ürünlerine sürekli zam yapılmakta, iktidar ise hazineyi boşalttığından, ki; hazine -70 milyar dolar borçlu, hükümet IMF’ye muhtaç hale gelmiştir.

Bu şartlarda yapılan 31 Mart 2024 mahalli seçimlerinde halk Ak Partiye tepkisini dile getirmiş öyle bir şamar atmış ki, neye uğradığını şaşırmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ünlü balkon konuşmasında kendimizi düzelteceğiz, kendimize çeki düzen vereceğiz, yanlışlarımızdan ders çıkarıp halkımıza kendimizi affettireceğiz minvalindeki konuşması artık bir dönemin kapandığına, kapacağına işaret edildi.

Halk yolsuzluk, usulsüzlük, Hak hukuk ihlalleri, hukuk tanımamazlık, iktidar sahiplerinin yani Ak Partililerin lüks ve şatafatlı yaşamları, hükümetin açık kapı  politikası gereğince ülkenin sınırlarını delik deşik ederek yasa dışı yollardan ülkeye giren Suriyelisinden Afganistanlısına, Afrikalısına ve dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiyemize niteliksiz göçmenin girmesini, 400 bin dolar gibi ucuz bir fiyatla ülke pasaportunun satılması ve ülkeye mafya babalarının baronlarının girmesi halkın tercihinde önemli rol oynadı.

Ak Parti artık iktidarını 2028 yılına kadar sürdüremez.

Tahminim o ki, bir erken seçim olacak ve bunu  muhalefet partileri sık sık dile getirmeli ve hükümeti sıkıştırmalılar.

Bir de daha seçimin mürekkebi kurumadan Van İlinde yüzde 60 oyla seçimi kazanan DEM Parti Belediye Başkanına öncesinde Mahkeme tarafından verilen seçimde aday olabilir yazısı ve YS Kurulunun da onaylamasıyla aday olması ve akabinde seçime iki gün kala yani Cuma günü aynı mahkemenin verdiği memnu haklarının kaldırılması ve mazbatayı seçimde ikinci olan Ak Parti adayına verilmesi yapılan serbest seçimlere, demokrasiye aykırı ve şike kokan bir durumu ile halkın iradesini yok saymaktır.

Bu Kürtlere görülen zulümdür, haksızlık hukuksuzluk, birlikte yaşamayı dinamitlemektir.

CHP’nin 47 yıl sonra gelen seçim galibiyetini gölgelemek ülkeyi huzursuzluğa itmektir.

CHP kitlelere kendini kanıtlamış, ülkenin en büyük iki kentinin Belediye Başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın dirayetli, başarılı, herkesi kucaklayan, kimseyi ötekileştirmeyen, iki kentin insan odaklı bir belediyecilik yapması, ötesinde CHP’nin elindeki diğer Belediyelerin de güzel hizmetler yapması ve artık milletin İktidardaki Ak Partinin yalan dolan talan siyasetinden bıkması bu sonucu doğurdu.

CHP’nin başarısında önemli pay sahibi olan yeni Genel Başkan Özgür Özel ile bu seçimi yeniden kazanan İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları ile diğer Büyükşehir Belediye Başkanları ile İl Belediye Başkanlarını kutluyorum.

Seçimlerin ülkemize, demokrasimize ve halkımıza  hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.