Hakkari’de siyaset 1980 öncesi ve 1980 sonrası iki döneme ayrılıyor. 1980 öncesinde ülkedeki siyasi sürece uygun olarak aşiretler konumlanıyor, Ertuşi ve Pinyanişi aşiretlerinin genel denge üzerinde bir milletvekili ve bir Senatör adayı bazen ikisi bir aşiretten bazen her biri bir aşiretten seçiliyordu. Yani sonucu ağalar belirliyordu.

İktidarda hangi parti varsa genelde o parti avantajlı ve seçimi o partinin adayı kazanıyordu.

1980’lerden sonra ise bölgede yaşanan olaylardan sonra siyaset milliyetçilik üzerine konumlandı ve özellikle son 30 yıldır bu yüzden Kürt partilerinin bölgede etkin olması siyasetin kimyasını da yönünü de büyük ölçüde değiştirdi.
Artık aşiretlerin egemenliği büyük ölçüde kırılmış,

Bölgenin 3 büyükşehir ili ile birçok ili ve onlarca ilçesi iktidara rağmen şimdiki adı DEM olan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin adayları Belediye Başkanlıklarını kazanıyor.

Milletvekili seçimlerinde de sonuç bölgede DEM Partisinin açık ara üstünlüğü söz konusudur artık.

Peki bu niçin böyle?

Siyasetin son otuz yılın 22 yılında iktidarda olan AKP bunu hiç sorgulamıyor mu?

Mesela Diyarbakır’da, Van’da Siirt’te Mardin’de, Hakkari’de, Batman’da, Tunceli’de, Şırnak’ta ve bölgenin diğer illerinde DEM Partisinin tüm baskılara, tutuklamalara, engellemelere, devlet eliyle yapılan ayni ve nakdi yardımlara rağmen İktidar Partisi birinci parti olmamasını hala nasıl anlamamış?
Özellikle Belediye seçimlerini kazanamayan İktidar Partisi bu belediyelere haksız ve hukuksuz bir biçimde bölgedeki bir Vali veya yardımcısını kayyum atayarak halkın iradesine ipotek koymasını demokrasiye hakaret olarak kendisi nasıl hazmedebiliyor.

Ülkede, bölgedeki hayat şartları, işsizlik, bölgedeki yerel halkın yani Kürtlerin kendi ana dilleriyle hala okuyup yazamama, (bölge halkının gönlü alınsın diye İngilizce,

Almanca ve Fransızca gibi diller seçmeli ders okutulurken ülkenin asli vatandaşı olan Kürtlere bir lütuf gibi son yıllarda seçmeli ders olarak Kürtçe konulması şaka gibi…) devletin baskısının özellikle yol arama noktalarının 100 yıldır hala sonlandırılmamış olması, bölgede yayla yasaklarının ve özellikle yaz mevsiminde yasak bölge olması hayvancıkla geçinen bölge halkına bir zulüm olduğunu ifade etmem gerektiğini belirteyim.

Bir de özel ve kamunun yatırımdaki azlığı ve batıya göre oransal olarak eşit olmayan bir biçimde az olmasını bölge halkına izah edemeyen bir iktidar tabii ki bölgede yeteri kadar oy alamayacağını tahmin etmeli bence.

Küçük bir örnek olarak belirteyim dağların kenti olarak bilinen Hakkari aynı zamanda maden cevherinin özellikle de Çinko madeninin merkezi olmasına rağmen burada bir Çinko Fabrikası yapılacakken bu tesisi hiç ilgisi olmayan ve maden sahalarına 400 km uzaklıkta bulunan Siirt iline AKP iktidarının siyasi mülahazasıyla yapılması bu kentimiz insanına hakaret değil de nedir?

Sen iktidar olarak koskoca 22 yıl boyunca ülkede iktidar ol, üstelik 2018 yılından bu yana tek adam rejimi ile ülkeyi dilediğin gibi yönet, lakin bölgeye ne işsizliği azaltacak projeler ne bölgenin kalkınması ile ilgili büyük ölçekli yatırımlar, bölge halkının refahı, bölgenin altyapısı, deprem riski taşıyan resmi ve özel konutların belirlenip buna göre deprem hazırlıklarının en üst seviyeye çıkarılmasını hala yapılmamış olması bölgede Kayyum belediyeciliğinin iki dönem üst üstte yapılması ve muhalefet partilerinin de buna seyirci kalması doğrusu DEM Partiyi rakipsiz kıldı.

Üstelik bu defa AKP’ye müracaat eden ağa çocukları aday gösterilmedi. Yani artık ağaların seçimlerde halkın oylarını etkilemediği, siyasi partilerin ağalara pek de taviz vermediği ortaya çıkmış oldu. Şimdi 2024 yılında yine bir mahalli seçim yani belediye ve İl Genel Meclisi, Belediye meclisi ile Muhtarlık seçimleri 31 Mart 2024 tarihinde tekrar yapılacak.

İktidardaki AKP’nin adayı zengin iş adamı İsmet Ölmez. Bu defa devlet değil edindiğimiz bilgiye göre kendisi vatandaşa koli koli erzak dağıtıyor, vatandaşa nakdi yardım yapıyor. Peki daha önce devletin yapıp da başaramadığını kendisi başaracak mı?

Yine denenen ve başarılamayan bir seçim rüşvetini oya tahvil etmediği yaşanmasına rağmen bir iş adamı bunu başaracak mı? Bekleyip göreceğiz… Ama ben isterdim ki Başkan Adayı Ölmez halka seçimlerde yardım edeceğine Van ve ülkedeki diğer illerde yaptığı yatırımı Hakkari’de yapmasını,

Hakkari’de kazandığı para ve sermayeyi Hakkari’ye yatırım yaparak halkın gönlünü seçimden önce alabilmeliydi bence. Ötesinde AKP’nin, CHP’nin, DEM ve diğer Başkan adaylarının Hakkari ili ile ilgili yapacakları yatırım ve hizmetleri kamuoyu ile paylaşmalarını bekliyorum.