Mart 2024 ayında belediye başkanlığı, belediye meclisi üyelikleri, il genel meclisi üyelikleri ve mahalle ve köy muhtarlıkları seçimleri yapılacak.

Tabii biz, en önemli olan belediye başkanlığı seçimini ve adayları üzerinde tartışıp duruyoruz. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana, ülkemizde belediye başkanlarını, hangi parti adayı kazanırsa kazansın, taraf gözetmeksizin seçim hakiminin verdiği mazbata ile görevine başlar ve beş yıl boyunca kesintisiz olarak o ilin, ilçenin veya beldenin başkanlığını yapar. Tabii öncesinde herhangi bir suç işlemediğine dair sabıkasızlık belgesini ilçe seçim kuruluna verir ve aday olma vasfını taşıdığına dair belgeyi ilgili partiye sunar ve böylece aday olarak seçime girer.

Fakat gel gör ki, son on yıldır AKP hükümeti, gayri kanuni olarak, hiçbir gerekçe göstermeden seçilen başkan ve meclisini görevden alarak yerine, illerde vali veya yardımcısını, ilçelerde ise kaymakamları kayyum olarak atıyordu. Tabii bölgemizde de genellikle eski adı HADEP olan, yeni adı DEM olan partinin adayları açık ara seçimi kazandıklarından ve AKP’nin bu partiden hoşlanmadığından, vatandaşın oylarını adeta yok sayarak ve haksız, hukuksuz bir şekilde belediye başkanlarını bir bahane ile görevden alma geleneğini başlattı. Tabii kayyumlar da halka karşı herhangi bir sorumlulukları olmadığından ve halka hesap vermediklerinden, belediye bütçesinden istedikleri gibi harcama yaptılar.

İşe alımlarda da AKP’nin isteklerine göre hareket ettiler. Şimdi yeni bir seçim arefesindeyiz. Bölgede DEM yine birinci parti. Ülkedeki hukuksuz yapı maalesef ortada. Fakat hukuk herkese bir gün lazım olacak. Artık AKP’nin hukuk tanımaz politikası son bulmalı. Ordu’da, Edirne’de, Tunceli’de, Konya’da hangi partiden olursa olsun seçilen başkan mazbatasını alıp görevine başlıyorsa, Doğu ve Güneydoğu’da seçilen bir başkan, ister Türk olsun ister Kürt olsun, seçimi kazanıp mazbatasını aldığında görevine başlasın ve beş yıl boyunca halkına hizmet etsin, hesap versin. Kazanan kim olursa olsun, bu ülkenin vatandaşıdır ve ülkenin kaynaklarını kanuna uygun bir şekilde harcayarak vatandaşa ve devlete hesap verecektir.

Umarım bu seçimde AKP, hukuktan ve kanundan yana tavır alır, halkın oylarıyla seçtiği başkana dokunmaz ve ülkede yaşayan insanlar arasında ayrımcılık yapmaz.