Hakkari ve ilçelerinin yolu, 70-80 yıl öncesinin şartlarında yapılan bir yoldur. İş başına gelen her iktidar partisi, ilimize ne bir sanayi yatırımı ne de medeniyetin temel dinamiği olan yolumuzu bir çeki düzen veremedi. Tabii, bu işin temel sorumlusu olarak kentimizdeki merkezi hükümetin temsilcisi valiler ve kaymakamlar kadar, İl’i temsilen seçilen milletvekillerimizin sorumsuzlukları da var. Tabii, İl iktidarının İl başkanları ve yönetimlerini de unutmamak gerekir. Çünkü onların bu işte daha büyük suçu olduğunu yazmadan geçemeyeceğim.

Hakkari kent merkezinin ülkeye bağlantılı tek karayolu, tek köprü üzerinden bağlanıyor. Bugüne kadar niçin sorgulanmadığını da ayrı bir köşe başlığı yapabiliriz. Bilindiği gibi Hakkari-Van Karayolu bağlantısı boyunca 45 km ilk kısmı ve Çukurca-Hakkari bağlantı karayolu da 75 km ilk kısmı Zap Suyu boyunca yer almaktadır. Bu iki güzergahta 1970’li yıllarda, zamanın hükümetleri tarafından anılan nehir üzerinde 7 adet baraj yapılması ve baraj yerlerinin tespiti için, kısa adı EİE olan Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından yaklaşık on yıl boyunca zemin etütleri yapıldı.

Dünyanın akış hızı en fazla olan ve halen boşa akan Zap Nehri üzerinde, bundan 50 yıl önce 7 adet hidroelektrik, yani elektrik üretecek barajın yapılması için karar alınmış olmasına rağmen, bu yüzden de Hakkari-Van ve Hakkari-Çukurca yolunun yapılmaması şaşırtıcı değil mi? Yani duble yol yapılmaması bahane edilirken, ne bu süreç içerisinde barajlar yapılabildi, ne yollarımız duble yol ağlarına dahil edilebildi, ne de alternatif yollarımız gündeme geldi. Bugüne kadar hiçbir şey yapılmadı. Ülkemizin enerjiye ne kadar bağımlı olduğunu göz önüne alırsak, hem havayı hem de insanlarımızı zehirleyen ve ülke dövizini dış ülkelere akıtarak termik santrallerine kömür satın almayı tercih eden siyasi iktidarların bölgemize bakış açısı ortaya çıkmıyor mu? Üstelik son 22 yılda iktidarda olan AKP’nin lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkari meydanında halkımıza verdiği sözü tekrar tekrar hatırlatarak,

‘Türkiye’yi bir baştan öbür başa duble yollar ile donatacağız. Başlangıç noktamız da Hakkari olacak. Yani duble yolları Hakkari’den başlayacağız’ demişti. Peki, AKP iktidarı mevcut yollarımıza yeni alternatif yol yaptı mı? Ne gezer. Ne alternatif yol, ne il ve ilçelerimizin yol ıslahı, ne de Zap havzasında hiç olmazsa bir tane baraj bile yapıldı, yapılabilindi. İstanbul Boğazı’nın altında karayolu yapan, hiç uçmayan uçaklar için havaalanı yapan, yine büyükşehirlerimize mevcut otoyol varken, sırf kendi yandaşları para kazansın diye ikinci bir otoyol yapan AKP iktidarı, ne yazık ki bölgemize ne duble yol, ne alternatif yol, ne de ülkemize de kar getirecek baraj yapımını bir türlü beceremedi. Daha doğrusu yapmak istemedi.

Cuma günü ilimizin ilçesi Yüksekova’da, üstelik uluslararası bir yol ağı olmasına rağmen, tek gidiş gelişli ‘ölüm yolu’ olarak tabir edilen yolda meydana gelen büyük ölçekli toprak kaymasında, çok şükür can kaybı yaşanmaması bizi mutlu etse de, iktidarı utandırdığını umuyorum. 2024 yılında Hakkari kent merkezinin yeni duble alternatif yolu ile Yüksekova ilçemize yeni yapılan yol güzergahının ve tünellerinin aynı yıl içinde bitirilmesi, Şemdinli, Derecik ve Çukurca ilçelerinin yeni alternatif yollarının yapılması, yol stabilize olan Derecik sınır kapısının yolunun bir an önce asfaltlanmasını AKP iktidarından bekliyoruz. Çok şey mi istiyoruz? Asla… Ülkenin her tarafına yapılan yatırım ve hizmetin aynısını bekliyoruz iktidardan. Ne bir fazla, ne bir eksik…!