Colemerg Haber Sitemizin Yazarı Adnan Hatipoğlu Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a açık mektup yazdı.

"Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Ankara"

Cumhurbaşkanımız aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı Erdoğan geçen cuma günü Van ve Hakkâri illerimizde halka seslendi. Yukarıdaki başlık, rahmetli babam gazeteci İbrahim Hatipoğlu’nun Hakkâri kentine gelen Cumhurbaşkanı, zamanın Başbakanları ve Bakanlara hitaben Hakkari kentinin sorunlarını ve çözüm yollarını dile getiren yazılarını içeren kamuoyuna açık bir mektupla gazetesi aracılığıyla dile getirirdi.

Ben de bundan esinlenerek kentimize seçim çalışmaları çerçevesinde gelen Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben bir yazı yazma gereği duydum.

Bundan tam 22 yıl önce, yani 2002 yılındaki milletvekilliği genel seçimlerinde Hakkâri ilimize gelen Erdoğan, o zaman muhalefet lideri olarak coşkuyla karşılayan Hakkari halkına şehir meydanında yine kendilerine bu defa o günden bu yana sürekli iktidar olan partisinin lideri olarak Hakkari’de bu kez ne vaatlerde bulunacağını veya ne müjde vereceğini merak ettim.

Tabii bu yazım Cumhurbaşkanımıza yetişmedi, lakin olsun, ben Colemerg Haber olarak meramımı Hakkâri halkı adına kendisine yazacağım.

Cumhurbaşkanımız kentimizi ve insanlarını gayet iyi biliyor.

Bir ara hatırlarsanız, Hakkâri kentini bir mahalle olarak haritada dahi yer almasına olanak sağlamamak için kentimizin ismini Yüksekova ilçemize vererek Yüksekova ilçemizi il yapmak istemişti.

Bu doğal olarak tarihi beş bin yıl öncesine dayanan ve bir kültür şehri olan Hakkâri kentini adeta tarihin çöplüğüne atarak kent merkezini ve kültürünü yok edecek adımları atmıştı.

Hakkâri kentini boşaltmaya ve tarihini yok etmeye yönelik bu girişim, Hakkari halkının özgür iradesiyle maalesef akamete uğradı.

O gün tüm Hakkarililer, bu kabul edilemez çirkin teklifin TBMM’nde yasalaşmaması için çok mücadele ettiler. (Ben de bu konuda sürekli bu kabul edilemez durumu eleştiren yazılar yazdım.)

O günlerde halkın sert tepkisi ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sağduyulu yaklaşımı sonucu bu anlamsız Hakkari’nin binlerce yıllık tarihine, kültürüne ters insanlarımızı mağdur edecek kentin kültür birikimini tarihini yok edecek bu karardan vazgeçildi.

Yüksekova, Şemdinli, Çukurca hatta Derecik ilçemizi istenirse il yapmaları AK Parti iktidarının bir kararı olabilir, lakin bir kenti mahalle statüsüne indirmek, o kentin halkını, yaşamını, kültürünü, tarihini ve yerleşim yerini yok saymak insafsızlık olarak Hakkari halkı tarafından değerlendirildi ve bunu hiçbir zaman asla unutmayacak.

Gelelim 22 yıllık AK Parti iktidarının kentimize neler kazandırdığına.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002 yılındaki milletvekilliği genel seçimlerinde ilk mitingini Hakkâri şehir meydanında yapmıştı. Konuşmasında özetle, ‘’ İktidar olduklarında ülkedeki ilk işlerinin ülkeyi bir baştan öbür başa Duble yol ağı ile donatacaklarını ve bu hizmeti ilk olarak Hakkâri kentinde işe başlayacaklarını Hakkari’ye duble yol yaparak Hakkari’yi ödüllendirecek ve onurlandıracaklarını’’ dile getirdi.

Gelinen noktada bırakın Hakkari’ye duble yol yapmayı, yollarımıza tabiri caizse tek bir kazma dahi vurmadılar.

İl ve ilçelerimiz, 70 yıl önceki yol ağına sahip ve ülkenin belki de en tehlikeli yol ağından bir tanesi olarak nitelendirilebilir.

 Bu yol ağlarında hiçbir iyileştirme yapılmadığı gibi Van yolundaki Güzeldere geçidi tüneli de her ne hikmetse 10 yıldır bir türlü bitirilemiyor.

AK Parti iktidarı, 22 yıllık süreçte kentimize numune için bile olsa tek bir adet ne il merkezinde ne de ilçelerimizde bir tane üretim tesisi yapmamıştır; ülkedeki özel sektörü de maalesef yönlendirememiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin istihdama yönelik hiçbir yatırımının yapılmadığı bu süreçte özel sektörü de kanalize etmemiş, bunun farkına vararak cuma günkü konuşmasında da partisinin Belediye Başkan adayı İş insanı İsmet Ölmez’den medet ummuştur.

Yani eğer AK Parti adayı Ölmez’e oy verirseniz, biz iktidar olarak size 22 yıldır iş yapmadık adayımız size iş sağlayacak yatırımları yapacak. Bu ironik bir durum bence.

Çünkü İsmet Ölmez, büyük yatırımlarını -otel, tekstil vb.- Van ili ile diğer illerde yapıyor, maalesef.

İktidar, 2002 yılından bugüne kadar kentimizin iki komşu ülkeye (İran ve Irak) sınır olması hasebiyle, bunlardan Irak ülkesine başta Çukurca ilçemizin Üzümlü bölgesinde kapı açmıştır. Daha sonrasında 2023 yılında da seçimlerde alel acele Derecik ilçemizde yine Irak ülkesinde sınır kapısı açmış, lakin yol sorunu hala devam eden bir kapı açmıştır.

Her iki sınır kapısında da çalışan personellere ait doğru düzgün hizmet verecek binalar olmadığı gibi memur ailelerin kalacak binaları da maalesef yok. Üstelik bu iki kapıda da 24 saat mesai sistemi yok; saat 5’te kapılarda hizmet durmakta ve o saatte giriş yapamayan vatandaşlar mağdur olmaktadırlar.

Hakkâri dağları, maden deposu olduğu özellikle de çinko madeni açısından çok zengin rezervlere sahip bir ildir.

Dağlardan elde edilen çinko rezervi ya İran ülkesine ya da her ne hikmetse Hakkâri kentinde kurulması gereken çinko fabrikasının kurulduğu Siirt ilindeki fabrikaya satılmaktadır.

Düşünebiliyor musunuz? Çinko rezervleri Hakkari’de bu madenin cevher olarak üretileceği ve istihdam olarak Hakkâri halkının yararlanması diğer yanda nakliyeden de büyük oranda kar edilmesi için bu fabrika Hakkari’de kurulacakken, siyasi saiklerle Siirt’te kurulmasına Hakkari halkı çok tepkilidir.

İşte AK Parti iktidarının Hakkari’ye bakış açısı ve ildeki siyasi yöneticilerinin basiretsizliği budur.

Maden Hakkari’de üretilsin lakin istihdam başka bir ilde olsun.

İktidar yetkilileri diyor ki; Havaalanı, hastaneler, okullar vb. devletin yaptığı işler için size şu kadar katkı sağladık söylemini ben boş bir söylem olarak görüyorum. Çünkü bunlar, ülkenin diğer kentlerine de hükümetlerin yaptığı ve vatandaşına hizmet yaptığı işlerdir. Ki hala kentimizde 50-60 kişilik sınıflarda ders gören öğrenciler ve hala yapılan hastanelere rağmen, Van ve Ankara ile ülkenin diğer illerine yetersiz sağlık hizmeti yüzünden giden binlerce insanımızın olduğunu kimse unutmasın.

Sonunda ne oldu biliyor musunuz?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, 15 Mart 2024 Cuma günü Hakkari Şehir meydanında heyecanla kendisini karşılayan Hakkari halkına, bula bula 2000 işsiz genci İŞ-KUR üzerinden geçici olarak işe alım sözü verdi.

Biz de çok sevindik ama…!

Yani ülkedeki iller arasında nüfusa oranla en çok genç işsizi olan bir ilde, hükümet istihdam yaratacak yatırım yapmıyor, yatırımı şu seçim sürecinde iş insanının yapacağını söylüyor, bize de açlık sınırının altında bir ücretle 2000 insanı o da büyük ihtimalle AK Partili olacak geçici istihdam sözü vermekle kentimize ve insanımıza iktidarın verdiği değeri gösterdiğini düşünüyorum.

Yani bana başka yazacak söz laf kalmıyor doğrusu.

22 yıl boyunca Hakkari’ye hiç istihdam yaratacak yatırım yapma.

Seçimde iki bin kişiyi işe alacağını vaat et.

Oylar da iktidara olsun öyle mi?

 Bakalım halk ne diyecek?