İlin sorunlarını ve vebalini omuzlayan valilerin; o ilin hizmete doyması için güçlü ve dik duruşlu bir ekibe herdem ihtiyaç vardır.

Valimizin ekibinden Vali Yardımcısı Tayyar Emre Mahmutoğlu ve il özel idare genel sekreteri yine Vali Yardımcısı Buğra Karadağ valilerimizle makamlarında görüştüğümüz esnada, Vali beyin defalarca yardımcılarını araması ve takip ettirdiği hizmet konusunda sorgulamasına bire bir şahit olduk.

         Köyleri bir bir gezen sorunları yerli yerinde gören çözüm arayan Karadağ ve yine her konuda kulaklara eğilen Mahmutoğlu ve Berber Vali Yardımcılarımızın gayretleri ortadadır.

         Dolayısıyla bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da halkın mustarip olduğu konuları yerli yerinde denetlemeye eğilecekleri inancındayım...

VEDAŞ’IN COĞRAFYA DERSİ

Kısa adı Vedaş yada Vepsas olan, dört ilden sorumlu Van Gölü elektrik dağıtım şirketi Hakkâri ilinde ne yazık ki bir çok değişikliğe, devrimlere, oyalamalara rağmen halkına hak ettiği hizmeti hala sunmuş değildir.

         “Eski elektrik sayaçlara filmler takılıp kaçak hatlar çekiliyor” denilerek; mıknatıslı, dijitali ve en son uzaylı sayaçların ihalesiyle halkını ezen tedarikçinin vicdanına kalmıştır. Çevre kirliliği ise farklı bir konu...

İnternet, telefon, su, doğalgaz sayaçları hak sahibinin (tüketicinin) görselliğindeyken neden elektrik sayaçları uzayda?

         Dönemin Valisine mikrofonlar karşısında halkını önce %72 ardında %62lik hırsızlıkla töhmet altında bırakan vaktin il müdürü; o günden bu güne ne değişti, ne gelişti, ne tür faydalı hizmetler yapıldı? Tüm bu değişiklikler ihaleler üretmek için miydi?

         Halka hırsız diyenler bu gün güneş gizlense elektrikler kesiliyor, hava öksürse elektrikler kesiliyor, rüzgâr başını çıkarsa elektrikler kesiliyor… Bunlar yaşanmadan kalıcı ve kaliteli hizmetler yapılamaz mı?

         Hadi bunlara alıştık da; bu 186 hattı üzerinden coğrafya sınavına hazırlamayı anlamadık. Elektrik kesintisinin neden ve sebeplerini öğrenmek adına 186 arandığında başlıyor coğrafya ders anlatımı…

“Yüksekova’nın; Adaklı, Bağdaş, Dağlıca, Güçlü, Kamışlı, Yoncalı…

Şemdinli’nin; Alan, Öveç, Konur, Boğazköy, Çatalca, Günyazı, Korgan…

         Çukurca’nın; Akkaya, Cevizli, Çığlı, Kavaklı, Narlı, Üzülü, Kazan…

         Derecik’in; Balkaya, Gürmeşe, Rize, Üçyan, Hacıbey, Güney, Orta…

         Merkezin; Gazi, Yeni, Keklikpınar, Merzan, Sümbül, Bağlar, Biçer...

Köy, belde ve mahallelerinde elektrik kesintisi yaşanmaktadır. Ekipler müdahale halinde olup enerjiniz en kısa(saatler sonra) zamanda verilecektir.”

Yani 186’yi arayan da pişman, dinleyen de pişman, beklenilen açıklamayı bekleyen de pişman, bulaşan da pişman...

         Soruyoruz; ülkenin başka hangi bir ilinde bu kadar elektik kesintisi yaşanıyor? Ekipler harıl harıl koşuştururken, siz talimatçılar ne geliştirdiniz?

         Elektrik kesintisi ardında yüksek ve düşük enerjiden dolayı arıza veren elektrik ve elektronik cihazların onarım bedeli şirket tarafından ödeniyor mu? Ödemesi yapılıyorsa bu konuda halkın % kaçının bilgisi var? Fatura mesajı gönderir gibi elektrik kesintisi ardında “cihaz yanmaları tarafımızdan karşılanacaktır.” bilinçlendirme uyarısıyla haberdar edilmesi gerekmiyor mu?  

DEVLETİN MALI DEREYE

Birçok noktada aciliyet ve öncelik gerektiren hizmetler sıralaması varken; kurumların şahsi çıkarları veya dost, yakın gönül alımlarından dolayı ne yazık ki devlet malı liyakatsizler tarafından hizmet adı altında heba edilmektedir.

         DSİ tarafından Merkez Dereboyu köyü yakınında yapılan dere ıslah çalışması müteahhitte mi yoksa halkın yararına mıdır yapıldı?

         Halka hizmet adı altında yapılan bu eser yerleşik alan içinde midir?

         İki aya kalmaz kuruyan dereden hidroelektrik üretimi yapılacak mı?

Aynı ihale aynı mesafe aynı hizmet Katremasi yada Dereboyu köy içi deresine yapılsaydı halkın gezmesi, dere akıntısını izlemesi, su şırıltı sesinin ahengine derdini, kederini atıp temaşa etmesi daha yararlı olmaz mıydı?

         Bu tür halkın vergisini devletin malını çarçup etme, fikrini, senaryosunu, onaya sunma, onaylama iznini kim hangi hakla veriyor?

         Bunlar sorgulanmadığı müddetçe her makama herkes gelir. Ama herkes layık değildir.

         Liyakat ehlinin makamlara, ehli iman sahiplerinin de ellerini vicdanlarında indirmemeleri dileğiyle…

Selam ve dua ile…

Whatsapp Image 2024 03 21 At 09.54.28 (1) 860X505Whatsapp Image 2024 03 21 At 09.54.28 860X505 (1)