Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez AmorHakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınması ve Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması hakkında sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Sánchez Amor, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ve yeniden başlıyor: DEM Parti'nin seçilmiş Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, gözaltına alındı ve Valilik'ten yerine kayyım atandı. Demokratik ilkelere apaçık bir saldırı ve halkın iradesini topyekun bir yok sayış: Katılımın yeniden canlanmasına yönelik her umudu yok etmenin hükümet için en hızlı yolu" değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu?

ABD Askerleri Irak’tan Çekiliyor: Çekilme Tarihi Açıklandı ABD Askerleri Irak’tan Çekiliyor: Çekilme Tarihi Açıklandı

Hakkari’nin DEM’li Belediye Başkanı Akış, yürütülen bir soruşturma kapsamında Van'da gözaltına alınmasının ardından görevinden alındı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'Akış'ın terör örgütü adını kullanarak sözde sorgulamalar yaptığı, terörist cenazelerini organize ettiği ve PKK adını kullanarak esnafı tehdit ettiği' iddia edildi.

Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasının ardından başlayan protestolar ise ikinci gününde devam ediyor. Kentte bugün geniş katılımlı, kitlesel basın açıklaması yapılması planlanıyor.