Sıcak Hava Koşulları Kalp Krizine Yol Açabilir Sıcak Hava Koşulları Kalp Krizine Yol Açabilir

Dünyada 50'yi aşkın ülkede görülen ve gittikçe yayılan Omicron varyantının alt türü olan Eris varyantının ortaya çıkmasıyla birlikte dünyada vaka sayısında son üç aya göre yaklaşık yüzde 80 artış yaşandı.

Varyantın Türkiye'de ise henüz görülmediği açıklandı ancak uzmanlar, test yapılmadığı için varyantın tespit edilememiş olabileceğine dikkat çekiyor.

Peki Omicron varyantına benzer Eris varyantı nasıl anlaşılır, belirtileri neler?

Bu soruyu Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım yanıtladı.

DHA'ya açıklamalarda bulunan Yıldırım, belirtiler arasında baş ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı ve eklem ağrısı görüldüğüne dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Eris varyantı Covid-19’un diğer varyantlarına benzer belirtilere neden olabilir. Eris varyantının, diğer varyantlardan daha bulaşıcı olup olmadığı veya daha Covid-19’un bilinen ciddi semptomlarından daha ciddi semptomlara neden olup olmadığı ise henüz tam olarak bilinmiyor.

ATEŞ, ÖKSÜRÜK, BAŞ AĞRISI...

Eris varyantının öne çıkan belirtileri ise şöyle;

-Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı veya solunum güçlüğü, kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü, baş ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı veya tıkanıklığı, tat veya koku kaybı, ishal veya mide rahatsızlığı.

ÖKSÜRME VE HAPŞIRMA YOLUYLA BULAŞABİLİR

Eris varyantı, öksürme, hapşırma, konuşma veya nefes alma sırasında enfekte bir kişi tarafından havada bulunan küçük damlacıklar aracılığıyla yayılır ve sağlıklı bir kişi tarafından solunum yoluyla alınabilir.

Ayrıca, enfekte yüzeylere dokunduktan sonra ellerinizi ağıza, buruna veya göze temas etmek virüsün bulaşmasına yol açabilir. Bu nedenle, sosyal mesafe kurmak, maske takmak, el hijyeni sağlamak enfeksiyon riskini azaltmak için önemli.

51 ÜLKEDE TESPİT EDİLDİ

2023 yılı temmuz ayı itibarıyla Eris varyantı, 51 ülkede tespit edildi. Bu ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Brezilya, Japonya, Güney Kore ve Hindistan da bulunuyor. Eris varyantı, dünya çapında Covid-19 vakalarının ise yaklaşık yüzde 17,4'ünü oluşturuyor.

ERİS VARYANTINDAN KORUNMA YOLLARI

Uzm. Dr. Yıldırım, Eris varyantından korunmanın, genel olarak virüslerden korunma yollarıyla benzerlik gösterdiğinin altını çizerek aşının önemine dikkat çekti. Yıldırım korunma yollarını şöyle sıraladı:Aşılanmak: Covid-19 aşıları, hastalığın şiddetini azaltmak ve hastalığa karşı bağışıklık kazandırır. Aşılar, farklı varyantlara karşı koruma sağlayabilir. Sağlık otoritelerinin ve uzmanların önerdiği aşı takvimine uygun olarak aşılanmak, virüsün tehlikeli etkilerini ve yayılımını azaltabilir.

Maske takmak: Maske hem sizin hem de çevrenizdeki insanların enfeksiyondan korunmasına yardımcı olabilir. Yoğun insan içeren yerlerde veya sosyal mesafe koruyamayacağınız durumlarda maske takmak önem arz etmektedir.

Sosyal mesafe: İnsanlar arasındaki teması sınırlamak için sosyal mesafe kurallarına uymak bulaş riskini azaltır. Bu nedenle kalabalık ortamlardan kaçınmak ve mümkün olabiliyorsa kişisel teması minimize etmek de korunma yolları arasında yer alabilir.

El hijyeni: Ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkayarak veya alkol bazlı el dezenfektanları kullanarak enfeksiyondan korunmaya çalışabilirsiniz, yine ellerle yüzün temasını azaltmak da genel olarak önem arz edebilir.

Kamu sağlığı ilkelerine uymak: Yerel sağlık otoritelerinin ve bilim insanlarının önerilerine uymak, enfeksiyonun yayılmasını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bu önerilere uygun olarak hareket etmek toplum sağlığını korumada önemli bir rol üstlenir.

Hasta insanlarla temastan kaçınmak: Covid-19 semptomları gösteren kişilerle teması sınırlamak ve Covid-19 semptomları gösteren kişilerin de kendisini izole etmesi önemlidir.” DUVAR