DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Barış Anneleri de eyleme katıldı. Fail meçhul cinayetlere kurban gidenler ile kaybettirilen isimlerin fotoğrafları taşındı. Bu haftaki eylemde, Gever'e bağlı Wargenima köyünde 2 Mayıs 2019’da koyunlarını otlattığı sırada askeri bölgeden açılan ateş sonucu yaşamını yitiren 46 yaşındaki Sertip Şen’in faillerinin yargılanması istendi. 

Whatsapp Image 2024 05 18 At 14 34 27 1 860X505

Hakkari'de 16 yaşındaki genç kız intihar etti Hakkari'de 16 yaşındaki genç kız intihar etti

İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Musa Bor, Şen'in ölümüne dair davada sanığın "bölgede birinin olabileceğini bilmiyordum" savunmasını hatırlatarak, bu durumun "hayatın olağan akışına aykırı" olduğu söyledi. Bor, "Failin ifadesi görevli karakol tarafından alınması da hukuki açıdan bir garabettir. Sertip Şen’in yaşam hakkı ihlal edilmiş, olay yerine ambulansın gitmesini engelleyen kolluk kuvveti emir komutasındaki tüm sorumlular da bu suça ortak olmuşlardır. Sertip Şen'in öldürülme olayıyla ile ilgili söz konusu askerler hakkında ‘Kasten insan öldürme’ suçu temelinde etkin, eksiksiz, süratli ve düzenli bir şekilde soruşturma yürütülmesi gerektiğini bu gün buradan bir daha haykırıyoruz” dedi.

“Hakkari’de bir çoban öldürüldü” diyen Bor, Şen için adalet talebinde bulunmaya devam edeceklerini vurguladı. 

Whatsapp Image 2024 05 18 At 14 35 03 860X505

"Gözaltına alınan Uzman Çavuş M.T. serbest bırakıldı"

Bor, yaşanan olaya ilişkin Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda, Şen’in ölümüne yol açan kurşunun Sözleşmeli Er H.A.'nın silahından çıktığı ve ateş eden kişinin Uzman Çavuş M.T. olduğunun belirlendiğini söyledi. Gözaltına alınan Uzman Çavuş M.T., savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesi tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı aktarıldı.

"Jandarma tarafından ambulansın olay yerine gitmesi engellendi"

Naci Bor, kalbine yakın bir bölgeden vurulan Şen'in uzun bir süre hareketsiz olarak yerde yattığını ifade etti. Kayıp avukatlarından Ramazan Kurt'un, olayda yer alan askerler hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Dilekçesinde, olayın köylülerce öğrenilmesi üzerine ambulansın çağırıldığını ancak jandarma tarafından ambulansın olay yerine gitmesinin engellendiğini ve saatler sonra ambulansa bindirilen Şen'in hastaneye götürüldüğü sırada yaşamını yitirdiğini vurgulandı.

"Sertip Şen için adalet talep etmeye her koşulda devam edeceğiz"

Açıklamada, Uzman Çavuş M.T.'nin, Zirvin bölgesinde bir patlama gerçekleştiğini ve uyarı amaçlı ateş ettiğini iddia etmesine rağmen, ilgili bölgede patlama olmadığı ve 2019 yılında bölgenin yasak bölge kapsamına alındığı uzman raporu ile doğrulandığı belirtildi.

Naci Bor, Sertip Şen'in öldürülme olayıyla ilgili söz konusu askerler hakkında "kasten insan öldürme" suçu temelinde etkin, eksiksiz, süratli ve düzenli bir şekilde soruşturma yürütülmesi gerektiğini aktardı. Bor, son olarak, Sertip Şen için adalet talep etmeye her koşulda devam edeceğiz." dedi.

Açıklama sonrası oturma eylemi yapıldı.