TÜİK Bilgileri Gizledi, Memur 48 Bin TL Zarar Etti TÜİK Bilgileri Gizledi, Memur 48 Bin TL Zarar Etti

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yakınlığıyla bilinen ve 15 Temmuz gecesi Soylu ile birlikte ellerinde kalaşnikof silahlarla TRT önünde verdikleri pozla gündeme gelen Ayhan Bora Kaplan'ın tutuklandığı "Ayhan Bora Kaplan suç örgütü" soruşturmasına gizlilik kararı getirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyada gizlilik kararı bulunmasına rağmen bazı sosyal medya hesaplarında soruşturmanın gizliliğini ihlal eder paylaşım yapan kamu görevlileri veya diğer kişiler hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

RELATED VİDEO

Başsavcılık'tan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Cumhuriyet Başsavcılığımızca kamuoyunda 'Ayhan Bora Kaplan suç örgütü' olarak bilinen soruşturmamız kapsamında gözaltına alınan 29 şüpheliden 14’ü tutuklanmış, 15’i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Firari 13 şüpheli hakkında yakalama emri çıkarılmış olup, gerek firari şüphelilerin yakalanması ve gerekse, suç örgütü tarafından işlendiği iddia olunan diğer eylemlerin delillendirilebilmesi için çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir.


Soruşturma dosyasında gizlilik kararı bulunmasına rağmen bazı sosyal medya hesaplarında soruşturmanın gizliliğini ihlal eder mahiyette paylaşımlar yapıldığı, soruşturma kapsamı ile örtüşmeyen bilgilere yer verilerek kamuoyunun yanıltıldığı tespit edilmiş olup, gerçeği yansıtmayan veya soruşturmanın gizliliğini ihlal edici bu paylaşımları yapan, yaptıran kamu görevlileri veya diğer kişiler hakkında soruşturma başlatılarak gereğine tevessül edileceği kamuoyuna saygı ile duyurulur."

NE OLMUŞTU?

Ankara'da suç örgütü lideri olmakla suçlanan ve uzun yıllar polis takibinde olan Ayhan Bora Kaplan, 7 Eylül akşamı Almanya'ya gitmek üzere geldiği Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilen Kaplan grubuna yönelik operasyon daha sonra genişletilmiş ve gözaltı sayısı 29'ı çıkmıştı.

EMNİYETTE 9 SAAT SORGULANDI

Şüphelilerin sorgusu 11 Eylül'de tamamlandı. Bu kapsamda Kaplan da Emniyet'te dokuz saat sorgulandı. Daha sonra 29 şüpheli, savcılık talimatıyla Ankara Adliyesi'ne getirildi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, 29 şüpheliyi doğrudan sulh ceza hâkimliğine sevk edildi.

Adliyede bu nedenle yoğun güvenlik önlemi alındı. Şüpheliler, polis çemberi içerisinde bekletildi. Kaplan'ın da ters kelepçeli şekilde koridorda bekletildiği ve bu şekilde tuvalete götürülüp getirildiği görüldü. Kaplan'ı iki polis kollarından tutarken, üçüncü bir polis ise uzun namlulu silahla yanlarında güvenlik önlemi aldı.

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan Kaplan'ın arasında bulunduğu 14 şüpheli 11 Eylül'ü 12 Eylül'e bağlayan gecede tutuklanarak cezaevine gönderildi. 15 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı alındı. Tutuklananlar arasında Uzman Çavuş M.S. de yer aldı.

Kararda; Kaplan'ın, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma," "kasten yaralama," "nitelikli yağma," "cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma," "Beden bakımından kendi savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı eziyet" suçlarından tutuklandığı yazıldı.

AYHAN BORA KAPLAN KİMDİR, İDDİALAR NELER?

Ayhan Bora Kaplan, 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gece, TRT binası önünde dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte elinde kalaşnikof silahla poz vermesiyle tekrar gündeme gelmişti. Uyuşturucu, tefecilik, gece kulüplerini ele geçirme gibi suçlamalar yöneltilen Ankara'daki 'Kaplan' grubunun lideri olduğu iddia edilen Ayhan Bora Kaplan'ın Soylu ile yakın ilişkileri olduğu öne sürülmüştü.

Kaplan'ın yakın ilişki içinde olduğu isimlerin AKP cephesiyle sınırlı kalmadığı ortaya çıkmıştı. Kaplan'ın İYİ Parti Ankara İl Başkan Yardımcısı Gürhan Kocaman, İYİ Parti STK başkan Yardımcısı Mehmet Aslan ile fotoğrafları ortaya çıkmıştı. Hatta Kaplan, sosyal medya hesabından Gürhan Kocaman'ı etiketleyerek kendisine saat hediye ettiğini iddia etmiş ve "Teşekkür ederim abim" notunu düşmüştü. Mehmet Aslan'ın ise Kaplan'ın 'Dexas' isimli işletmesini ziyaret ettiği fotoğraflar gündeme gelmişti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın iddiasına göre ise 2022'de Soylu ile Kaplan'ın arası açıldı. Şık, anlaşmazlığın sebebini Kaplan’ın Kıbrıs’ta kumarhane almaya çalışması ve Soylu tarafından engellenmesi olarak ifade etmişti.

TATAR CİNAYETİNDE NELER OLMUŞTU?

Ayhan Bora Kaplan'ın son zamanlarda ise ismi Tatar Aşireti'ne mensup iş insanı Mahfuz Tatar'ın öldürüldüğü haberlerle gündeme gelmişti. İddialara göre, Mahfuz Tatar; Filistin Caddesi’ndeki bir barın önünde Ayhan Bora Kaplan’ın 'adamları' Semih Arslan ve Muhammed Kaplan tarafından öldürülmüştü. Basına yansıyan haberlerde de cinayetten bir gün sonra şüphelilerden Arslan’ın, 9'uncu kattaki evinden atlayarak intihar ettiği öne sürülmüştü. Ankara kulislerinde dolaşan bir başka iddia ise Mahfuz Tatar'ın öldürülmesi sonrası Tatar Aşireti'nin cinayet şüphelisi Arslan'ı öldürdüğü yönünde olmuştu.

CHP, FİRARİ KARDEŞİNİ SOYLU'YA SORMUŞTU

Öte yandan Ayhan Bora Kaplan'ın kardeşi Muhammed Kaplan da tartışmalı isimlerden biri olarak biliniyor. Muhammed Kaplan'ın aranmasına ve kesinleşmiş cezası olmasına rağmen tutuklanıp tutuklanmadığı tartışmaları Meclis'te de gündeme gelmişti. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya "Ankara’da suç örgütü lideri olarak bilinen, 15 Temmuz gecesi birlikte TRT’ye gittiğiniz Ayhan Bora Kaplan’ın kardeşi Muhammed Kaplan’ın, yerel ilamat ile 3 ayrı suçtan arandığı, kesinleşmiş cezasının olduğu doğru mudur?" , "Ayhan Bora Kaplan'ın kardeşi Muhammed Kaplan tutuklandı mı? Serbest mi bırakıldı?" sorularını yöneltmişti.