Şevket Herki ( RUDAW)

Şemdinli (Şemzinan) ilçesi doğal ve tarihi zenginlikleriyle birlikte Kürt kültür ve sanatı açısından da önemli merkezlerden biri. İlçede hemen her köy ve mahallede dengbêjler bulunuyor.

Yaklaşık 37 yıl sonra memleketine dönen Kürt iş insanı ve hayırsever Sabri Özel, ilçede ilk olarak bir dengbêj divanı kurdu.

Rûdaw’a konuşan Özel, “Yaklaşık 20 gündür memleketime geri döndüm. Bu gece benim için önemli bir gece. Dengbêjlerimizle bir araya geldik. Dengbêjler bizim için çok önemli. 37 yıldır memleketimden uzağım ama Kürtlüğümü unutmadım ve bu da dengbêjlerimiz sayesindedir” dedi.

Ünlü oyuncu Kayhan Yıldızoğlu, 90 yaşında vefat etti Ünlü oyuncu Kayhan Yıldızoğlu, 90 yaşında vefat etti

Dengbêjler Gecesine yöre halkının yanı sıra Şemdinli Belediye Başkanı Tahir Saklı ve ileri gelenler de katıldı. Klamlar okundu ve fenomen halaycı Sofi Ömer halayı ile geceye renk kattı.

Araştırmacı Miradxan Şemzînî, “Kürtçenin stünlarından biri de dengbêjliktir. Ehmedê Xanî, Melayê Bateyî ve Melayê Cizîrî’nin divanlarında olduğu gibi dengbêjler de dilimizi korumuşlardır” diye belirtti.

Şemdinli’de bu yıl başında kurulan Sabri Baran Özel Derneği, ilçede çok sayıda kültürel çalışmaya imza attı. Bölge halkı da bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Muhammed Gerdi, “Sabri Özel’e yaptıklarından ötürü teşekkür ediyoruz. Şemdinli yenilendi, insanlar bundan memnun” dedi.

Dengbêj Bedirxan Herkî de, “Gerçekten bugün çok mutluyuz. Sabri Özel, Şemdinli’de dernek kurdu, birçok farklı yardım çalışmaları var ve insanlara yardım ediyor. Bugün bizim için Dengbêjler Gecesi düzenlendi, Rûdaw'ın sesimizi tüm dünyaya duyurmasını istiyoruz” diye konuştu.