Van'da havaların ısınmasıyla birlikte bahçe ve bostanlarda ekim başladı. Yurttaşlar da sebze ve meyve fideleri için fidecilerin yolunu tuttu. Ancak fide fiyatları cep yakıyor. Geçtiğimiz yıla oranla fide fiyatlarına yüzde 50 oranında zam gelmesi alıcıların tepkisine neden oldu. Satıcılar da fiyatlardan kaynaklı işlerinde düşüş yaşanmasından dertli. 

'FİYATLAR İKİ KATINA ÇIKTI’

Fide satıcılarından İsmail Saymaz, "Halk alırken bizler de satarken bayağı zorluk çekiyoruz. Geçen yıl 10 tane fide alan vatandaş bu yıl 5 tane alıyor. Fide fiyatları 5 TL'den başlıyor 25 TL’ye kadar çıkıyor. Fideler bize Sêrt, Antalya ve Mersin'den geliyor. Çoğunlukla vatandaşlar domates, biber ve patlıcan alıyorlar. Antalya’dan gelen fideler genellikle seralardan geliyor ve buranın iklim koşullarına da el vermediği için tavsiye de etmiyoruz. Ekonomik kriz her kesimi etkilemiş durumda, fiyatlar yüksek olduğu için bizler de istediğimiz gibi bir satış yapamıyoruz. Biz de geçimizi fide satarak kazanıyoruz. 5 kişilik nüfusa sahibiz, okula giden çocuklarım var onların da giderleri var. Ama ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

'SATIŞLAR YÜZDE 50 DÜŞTÜ' 

Geçen yıl daha fazla satış yaptıklarına dikkat çeken fide satıcısı Erol Kurt, "Fidelere geçen yıla oranla iki katı zamlandı. Geçen yıl 3 TL'ye aldığımız bir fideyi bu yıl 7,5 TL'den veriyoruz. Bazı çeşitleri 25 TL'den sattığımız da oluyor. Geçen yıl fiyatların daha uygun olmasından dolayı ürünlerde daha fazla bir artış vardı.  Bu yıl çok kötü ekonomik kriz var ve insanlar çok sıkıntı çekiyor. Geçen yıla göre satışlarımız yüzde eli düşmüş durumda. Fiyatlar yüksek vatandaşlar alamıyor. Krizde olduğu için halkta da para yok. Geçen yıl satışlara yetiştiremiyorduk, ama bu yıl çok düşük hatta bazen hiç satış yapamıyoruz" diye konuştu. 

Serinlemek isteyen 10 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti Serinlemek isteyen 10 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

'ADALET OLSAYDI BUNLAR YAŞANMAZDI'

Hayat pahalılığına tepki gösteren fide alıcılarından Aydın Baykara ise, "Çok mağduruz ve zor durumdayız. Gittikçe kötüye gidiyor ve sanki bataklığa doğru gidiyor. Ekonomik anlamda çok zorluk çekiyoruz. Yönetim çok kötü. Adalet ve hukuk olsaydı bu tür durumlar yaşanmazdı. Diğer ülkelerin ekonomisine oranla bizim ekonomimiz neden böyle; çünkü adalet ve hukuk sağlanmıyor. Bu ülkenin bir bölümü saltanat içinde, bazıları ise yoksulluk içerisinde yaşıyor. Çöpten ekmek çıkaran var bu ülkede. Zengin ve fakir arasında çok mesafe var. Bu yıl günden güne bozuluyor ve saat saat kötüye gidiyor. Geçen yıl fidenin tanesini 3 TL'den, bu yıl 7 TL'den alıyoruz. Artık sebze alacak durumumuz olmadığı için fide ekmeye başlıyoruz" şeklinde konuştu.

'HARCAMALAR GÖSTERİŞE VE SALTANATA GİDİYOR'

Geçinemediğini söyleyen Yusuf Altın da fiyatlara şu sözlerle tepki gösterdi: "Hiçbir şey alamıyoruz. Günde 3 vakit de zam yapılıyor. Böyle olunca ne yapabiliriz? Fabrikalar, limanlar satıldı. Vatandaş mağdur, mağdur olunca muhtaç, muhtaç olunca mecbur, mecbur olunca da insana her türlü şeyi yaptırıyorlar. Gel de dayan? Harcamalar gösterişe ve saltanata gidiyor. Ülkenin gidişatı hiç iyi değil. Biz veresiye yaşıyoruz. Ölsek cebimizde kefen parası bulunmuyor." MA