Nûbihar Derneği, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren Kış dömeni kurslarında yetişkinler için Kürtçe'nin Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerinde ders vermeye hazırlanıyor.

Rûdaw yayınına katılan Nûbihar Derneği Genel Başkanı Doç.Dr Osman Arslanoğlu, kayıtların Ocak’ın ilk haftasına kadar da devam edeceğini ve şu ana kadar 100 kişinin başvuru yaptığını söyledi.

Sonbahar kurslarında yaklaşık 140 kişiye Kurmancî, Zazakî ve Soranî ders verdiklerini hatırlayan Osman Arslanoğlu, “Kış döneminde öğrenci sayımız daha da artacak diye tahmin ediyorum. Her kurs döneminde 10 sınıfta çocuklardan tutun Kürtçe bilmeyenlere, yaşlılara ve kadınlara kadar farklı kategörilerde öğrenciler alıyoruz” dedi.

Katılım için herhangi bir şart belirlemediklerini dile getiren Arslanoğlu, her sınıf için başvuranların sayısı 10’u bulduğunda derslere başladıklarını belirtti.

Kürtler'de 'Çarşema Zîpa' şenlikleri başladı Kürtler'de 'Çarşema Zîpa' şenlikleri başladı

Doç.Dr Osman Arslanoğlu, “Daha önce yüz yüze eğitim veriyorduk fakat salgın nedeniyle artık online dersler verilmeye başladı. Ancak online olunca katılım daha da yükseliyor. Yüz yüze olduğu zaman Diyarbakır’da, Batman’da belki de katılanların sayısı 20’yi geçmezdi. Ancak online olduğu için Avrupa’dan, Amerika’dan hatta İran’dan da katılımlar oluyor” diye konuştu.

Kürt kentlerinde özellikle çocukların Kürtçe konuşmadığını ve bu şekilde anadilin unutulma riski ile karşı karşıya olduğunu anlatan Arslanoğlu, “Anneler ve babalar Kürtçe biliyor olsa da çocuklarına anadillerini öğretme konusunda eksik kaldıkları görülüyor. Tabi bu şehirden şehre de değişiyor” dedi.

Kurslar 31 Mart 2022 tarihine kadar sürece ve katılımcılar kurs sonunda sertifika almaya hak kazanacak. Kurs başvuruları 21 Aralık tarihinde başlamış olup 31 Aralık tarihine kadar devam edecek.