Hepsi de kazanma potansiyeline sahip olanları seçme konusunda oldukça sağlam sicile sahip Norveçli milletvekilleri tarafından destekleniyor.

Dünya çapındaki parlamento üyelerinden eski Nobel Ödülü sahiplerine binlerce kişinin aday önerme hakkı bulunuyor. Aday başvuruları pazar günü sona eriyor ancak bu adaylıklar, Nobel Komitesi'nden bir onay anlamına gelmiyor.

Oslo Barış Araştırma Enstitüsü Direktörü Henrik Urdal, Norveçli milletvekillerinin 2019 hariç, 2014'ten bu yana her yıl ödülü kazanan kişiyi aday gösterdiklerini belirterek, "Son yıllardaki model oldukça çarpıcı" ifadesini kullandı.

Ödülü kimin kazandığına karar veren Norveç Nobel Komitesi adaylarla ilgili yorum yapmıyor, ayrıca 50 yıl boyunca adayların ve başarısız adayların isimlerini gizli tutuyor. Ancak aday gösterenler, adaylarının isimlerini açıklayabiliyor.

Reuters'ın Norveçli milletvekilleriyle yaptığı ankete göre, adaylar arasında Thunberg, Navalny, WHO ve WHOt bünyesinde faaliyet göstererek yoksul ülkeler için yeni tip coronavirüs (Covid-19) aşılarına adil erişimi sağlamaya yönelik COVAX programı da bulunuyor.

Thunberg, kurduğu çevre örgütü Fridays for Future ile "iklim krizine karşı mücadelenin en önde gelen sözcülerinden" biri olarak gösterildi.

Rus akademisyenler tarafından önerilen Navalny, Norveçli eski Bakan Ola Elvestuen tarafından "Rusya'nın barışçıl bir şekilde demokratikleştirilmesi çabaları" nedeniyle aday gösterildi.

Ahmet Kaya'nın 24. Ölüm Yıldönümünde: Kürtçe Şarkı ve Sürgün Hikayesi Ahmet Kaya'nın 24. Ölüm Yıldönümünde: Kürtçe Şarkı ve Sürgün Hikayesi

Covid-19'la mücadele ve aşı çalışmaları da gündemde.

Norveç Hristiyan Demokrat Partili siyasetçi Geir Sigbjoern Toskedal, "Belaruslu aktivistler Svetlana Tsikhanouskaya, Maria Kolesnikova ve Veronika Tsepkalo, 'adil bir seçim için mücadele ve barışçıl direniş için ilham' nedeniyle aday gösterildiler" dedi.

Norveç İşçi Partisi'nden Jette Christensen, bir insan hakları grubu olan Macar Helsinki Komitesi ile medeni hakları savunan bir grup Polonyalı yargıcın oluşturduğu IUSTITIA'yı aday gösterdi.

Christensen, "Benim bu yılki aday önerim... Avrupa'da bir hükümet biçimi olarak demokrasiyi koruma mücadelesi" dedi.

Bilgi edinme özgürlüğü, adaylar arasında tekrarlanan bir tema olarak devam ediyor. Bu yıl aday gösterilenler arasında ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi, eski Charlie Hebdo gazeteci Zineb el Rhazoui; haber sitesi Hong Kong Free Press, ABD merkezli International Fact-Checking Network ve Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü yer alıyor.

Diğer adaylar arasında eski ABD Başkanı Donald Trump, NATO ve BM Mülteci Ajansı (UNHCR) bulunuyor.

Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteren Norveçli milletvekili kararından 'emin değil'

2021 ödülleri ekim ayında açıklanacak.