Heyetin İzne Tabi Tutulması

Derecik’e bağlı Anadağ köyü Düve (Duvê) mezrasında askerlerin kurduğu X-Ray cihazı ve köylülerin cihazdan geçirilmesi sosyal medyada olay olunca Hakkari Sivil Toplum Kuruluşu Platformu incelemelerde bulunmak üzere harekete geçti. Ancak, heyetin köye izinsiz girişine izin verilmedi.

Heyetin Tutanak Tutması

Heyet, köye kurulan X-Ray cihazı uygulamasının yasalara aykırı olduğunu belirterek üst mercilere başvurmak için tutanak tuttu. Heyetin içinde Hakkari Barosu, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği, İnsan Hakları Derneği, KESK, DİSK, ÖHD, En-Genç-Der ve Hakkari Gazeteciler Cemiyeti bulunmaktaydı.

Hakkari Milletvekili Bartın'dan mayın patlaması sonucu Hayatını kaybeden Düzen ile ilgili soru önergesi Hakkari Milletvekili Bartın'dan mayın patlaması sonucu Hayatını kaybeden Düzen ile ilgili soru önergesi

STK Platformundan Çıkış

Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, köye izinsiz girişlerine engel olunduğunu, bu durumun hukuka aykırı olduğunu ifade ederek yetkililere seslendiklerini belirtti. İnsan Hakları Derneği Hakkari Şube Başkanı Sibel Çapraz da kurulan X-Ray cihazı ve yaşanan hak ihlallerini tespit etmek amacıyla köye gittiklerini ancak köye girişlerine izin verilmediğini açıkladı.

Köy Sakinlerinin Talepleri

Köy sakinlerinden Cabbar Taş, güvenlik gerekçesi ile arazilere ve meralara girişlerinin engellendiğini, bu durumun hayvancılık yapmalarını da engellediğini belirtti. Yetkililerden köylülerin sorunlarına çözüm bulmalarını istedi.

Bb 107 860X505Sssss 2 860X505