Hakkari'de, Bölgesel Amatör Lig takımlarından Hakkari Zapspor ile Mazıdağı Fosfatspor arasındaki müsabaka sonrası bir kişinin karakolda darp edildiği iddiası gündemdeki yerini korurken,konu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine taşındı.

Hakkari'de çaya düşen yaşlı adam için arama kurtarma başlatıldı Hakkari'de çaya düşen yaşlı adam için arama kurtarma başlatıldı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Parti Hakkari Milletvekilleri Vezir Parlak, Öznur Bartın ve Onur Düşünmez TBMM'ye soru önergesi verdi.

DEM''li Vekiller, Yalçın Kaval'ın darp iddiası ve sonrası gelişmelere yer verilen önergenin gerekçesinde, Yalçın Kaval’ın avukatının verdiği bilgiye göre darp fiilini gerçekleştiren polisler, gözaltı işleminin gerçekleştiği karakolda görevli olmayan polislerdir. Yalçın Kaval’ın planlı ve kasıtlı şekilde darp edildiği iddia edildi.

DEM Parti Hakkari Milletvekilleri Parlak, Bartın ve Düşünmez İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti.

* Yalçın Kaval’ın gözaltına alınmasının ve gözaltında Kaval’a işkence yapılmasının gerekçesi nedir?

* Yalçın Kaval’ın gözaltı için götürüldüğü karakolda görevli olmayan polisler tarafından sorgulanması mevzuata uygun mudur?

* Darp fiilini gerçekleştiren polisler, idareniz tarafından tespit edilmiş midir?

* Darp fiilini gerçekleştiren polisler hakkında idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa bu işlemler hangi aşamadadır?

* Karakollarda görevli polislerin gözaltına aldıkları vatandaşları darp etmeleri hem kanunlara göre suç hem de ciddi bir insan hakları ihlalidir. Bu konuda personellerinize eğitim vermeyi düşünüyor musunuz?

* Kamu görevlileri tarafından işlenen insan hakları ihlallerine karşı cezasızlık uygulamasının varlığı AİHM’nin defalarca verdiği ihlal kararlarıyla kanıtlanmıştır. Bu bağlamda, Hakkari il merkezi ve ilçelerde 2023 Haziran ayı itibariyle kaç adet karakolda darp, kötü muamele ve işkence olayı gerçekleşmiştir? Bu olaylardan dolayı kaç adet kamu görevlisi soruşturmaya tabi tutulmuştur?