Hakkari'nin Marunis köyünde 2007’den bu yana devam eden ve doğada büyük bir tahribata neden olan maden çalışmalarına karşı 22 Nisan'da başlatılan nöbet eylemi devam ediyor. Köylüler, köy ve mera alanlarında bulunan maden ocağının faaliyeti durdurulmasını, çevreye verilen zararların tazmin edilmesini, köylülerin yaşam alanları eski hale getirilerek maden faaliyetinin bıraktığı tahribat ortadan kaldırılmasını ve bölgede yeniden ağaçlandırma yapılmasını talep ediyor.

Hakkari'de Cisim patlaması sonucu Hayatını Kaybeden Düzen, defnedildi Hakkari'de Cisim patlaması sonucu Hayatını Kaybeden Düzen, defnedildi

'EYLEM SAHİPLENMİYOR, YETKİLİLER DENETİM YAPMIYOR'

Marunis’taki eylemcilerden Abdullah Biçer, maden çalışmaları nedeniyle doğanın tahrip olduğuna işaret etti. 40 gün geçmesine rağmen taleplerinin yeterince duyulmadığını söyleyen Biçer, "Kimse bizim niçin burada eylemde olduğumuzu sormuyor. Eylemi de sahiplenmiyor. Hiçbir devlet yetkilisi de gelip burada maden şirketinin kararlara uyup, uymadığına bakmıyor. Hiçbir denetleme yok. Maden alanının dere yatağına ve su kaynaklarına uzak kurulması gerekirken, buradaki şirket tam aksine hareket ediyor. Maden sahalarının dere yatağının hemen yanı başına kurdukları görüntülerle ortadadır” dedi.

İNCELEME TALEBİ

"Sonucu ne olursa olsun mücadelemizi sürdüreceğiz" diyen Biçer, madencilerin bölgeyi terk etmesini istediklerini vurguladı. Biçer, "Yeter artık. Bu kadar doğamızı mahvetmesinler. Ne yaparlarsa yapsınlar bu topraklardan defolup gidecekler. Kimseden para da istemiyoruz. Eskiden binlerce hayvan besin ihtiyacını karşılarken şuan tek bir hayvan ihtiyacını karşılayamıyor. Gerekli inceleme başlatılmalı. Ruhsatların araştırılması ve madenlerin hangi şartlarda çalıştıkları incelenmesi gerekiyor” diye konuştu.

'TEK TALEBİMİZ MADENİN KAPATILMASI'

Doğayı korumak amacıyla eyleme başladıklarını ifade eden Adil Biçer, hayvancılık yapmadıklarını ve derelerin madenler nedeniyle kirlendiğini kaydetti. Biçer, maden ocağının derenin yanı başında çalışmalarını sürdürdüğüne işaret ederek, "Maden, ÇED raporlarına aykırı bir şekilde kurulmuş. Bu nedenle doğa tamamıyla büyük bir zarara uğradı. Balık çeşitleri yok oldu, küçükbaş hayvanlar su ihtiyacını karşılayamıyor” diye konuştu.

'HALKA MASA ALTINDA SOPA GÖSTERİYOR'

Sedex Madenciliğin sahiplerinden biri olan emekli asker Hızır Keskin’e madenin kapatılması için talepte bulundukları sırada hakaretlere maruz kaldıklarını söyleyen Biçer, "Her görüşmede emekli albay olduğunu söyleyerek, aile büyüklerimizi tehdit ediyor. Hızır, yıllardır her haklı talebimiz karşısında kendi askeri kimliği üzerinden büyük bir güce sahip olduğunu söyleyip halka masa altında sopa gösteriyor. Devam eden eylemimizin bir faydası olmayacağını söylüyor" ifadelerini kullandı.

Biçer, "Burada bulunan hiçbir insan bir taşkınlık veya farklı bir amacıyla burada bulunmuyor. Tek amacımız doğamızı koruyup daha fazla zarar gelmesini önlemek. Kimseden bir para falan talep etmiyoruz da. Madenlerin derhal kapatılması ve doğadaki tahribatın giderilmesi gerekiyor. Bunun içinde yetkililerin de harekete geçmesi gerekiyor” diye kaydetti. (MA)