Doç. Dr. Çağahan Kızıl Türkiye'de artmakta olan Coronavirus vakaları ve normalleşme sürecine ilişkin, "Aşılar varyantlara ne kadar etkili henüz bilmiyoruz o yüzden açılmak mantıklı değil" değerlendirmesinde bulundu.

Yenidoğan Çetesi Davasında İtirafçıdan Şok Açıklama Yenidoğan Çetesi Davasında İtirafçıdan Şok Açıklama

Genetik ve Bilim Uzmanı Doç. Dr. Çağahan Kızıl, Artı TV'de yayımlanan Erk Acarer ile Haber Peşinde programına konuk oldu. Kızıl, Türkiye'de artan Coronavirus vakalarını ve son normalleşme sürecini değerlendirdi.

'HER 6-7 VAKADAN BİRİ VARYANT'

Kızıl, Türkiye'de alınan normalleşme kararları ve Coronavirus varyantlarına ilişkin şu yorumlarda bulundu:

"Ağır bir tablo devam ediyor. Biz bir yandan politik ve ekonomik kararlarla normalleşiyoruz ama sayılar aksini gösteriyor. Grafiklere baktığınızda bir normalleşmeye gitmeniz için düşüşte olması gerekli. Türkiye'de olan grafiklerin hepsi yukarıya doğru eğilimli. Ocak sonunda 5200 günlük vaka çıkarken, şubat ayında 9000, bugünlerde 14 bin civarında vakalar var. Ağır hastalar da aynı şekilde yükselişte. Testlerdeki pozitiflik oranı da artıyor. 10 testten bir tanesi pozitif çıkıyor.

Bunun yanında Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı bizim zaten tahmin ettiğimiz varyantlar dolaşımda, her 6-7 vakadan biri varyant. Bu varyantlar bilimin konusu. Bilim burada iyi ilerliyor ama Pandemiyi bitirmek için iki sac ayağı gerekiyor. Birincisi aşılar bunun yanında da aşıların olmadığını düşünsek yapacağımız şey toplumsal önlemler. Bu önlemleri şu an bırakabilecek durumda değiliz. Kaldı ki Türkiye'de en etkili aşıları kullanmıyoruz ve aşı yetersiz. Aşılar da varyantlara ne kadar etkili henüz bilmiyoruz o yüzden açılmak mantıklı değil. İlginç bir sene de oldu, politika ve bilimin çekişmesi oldu. Sağlık Bakanı 2 aya birtecek yazın zaten çok azalacak demişti, ikinci dalga olmayacak biz başarılıyız demişti. Bunların anlamı olmadığı ortaya çıktı."

'KONGRELER YAPILSIN DİYE TOPLUM PANDEMİYE MARUZ BIRAKILIYOR'

Pandemi yönetiminin Türkiye'de doğru bir şekilde uygulanmadığını ifade eden Kızıl, "Tabiki Pandemi yönetimi çok zor hiçbir ülke mükemmel yapamadı. Ama Türkiye'de ana sıkıntı, olmayanı olmuş gibi politik ve ekonomik tercihleri olması gerekenmiş ve bilimselmiş gibi sunmaktan kaynaklanıyor. Çifte standartlar almış başını gidiyor. Kongreler yapılsın diye toplum Pandemiye maruz bırakılıyor. İnsanların yaşamları pahasına böyle bir yol seçiliyor. Bilimden uzak, söylemsel, algı üzerinden, yanlışın doğruymuş gibi inanılarak söylendiği gibi bir Pandemi yönetimi ile karşı karşıyayız" dedi.