Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 23 Aralık’ta gözaltına alınan ve bugün çıkarıldığı mahkemece tutuklanan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve DBP Amed İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun için Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, Amed Milletvekili Remziye Tosun, HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ve HDP il ilçe yöneticileri ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) katıldı.

‘YARGIYI GASP ETTİLER’

Burada konuşma yapan HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, “4 gündür gözaltında tutuluyorlar. Aslında bu AKP ve MHP’nin yargıyı kendi emelleri doğrultusunda nasıl kullandığının göstergesi. Ortada hiçbir şey yokken bir yetki gaspı yapıldı. Yasa dinlenmedi. Bir parti bir ilin savcılığın kararlılığıyla basılamaz. Yargıtay’ın yetkisini gasp ettiler. Yargıyı sadece bir silah olarak kullanıyorlar. Hiçbir zaman böyle bir zamanı yaşamadılar. Başka bir başkan böyle tutuklansaydı dakika başı haber geçerlerdi. Ama tek bir haber geçmediler. DBP bu ülkede milyonlarca oyu olan bir partidir. Partimizin en büyük bileşenidir. Kürt meselesinin çözümümü için önemli mücadeleler veren bir partidir. Dünyadaki bütün kurumlarına basın mensuplarına göndereceğiz, DBP’ye şu sorular soruldu; neden basın açıklamasına katıldınız, neden röportaj verdiniz! Bir başkan basın açıklamasına katılmaz ise ne yapacak. Biz muhalefetiz, sizi oradan indirecek olan muhalefetiz” dedi.

‘BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Beştaş, devamla şöyle konuştu: “Kürdistan’da yıllardır kayyumlarla yönetiliyor. Her gün yeni gözaltılarla yönetecek olanlara sözümüz var, sizin bu yaptıklarınız bize vız gelir tırıs gider, ne olursa olsun bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Daha da büyüyoruz ve büyüyeceğiz. Keskin Başkanın herkese selamı var, birlikteyiz yan yanayız.”

‘ADALET YERİNE ZULÜM YAYIYORLAR’

Daha sonra söz alan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Adalet yerine zulüm yayan Diyarbakır Adliyesi’nin önündeyiz. Ama dönüp bu halkın ısrarına ve demokratik siyasetteki ısrarına baksınlar. Kaybetmelerinin sebebi Kürt düşmanlığıdır. Kendilerine savcı diyenler nereden talimat aldıklarını biliyoruz. Siyasi karar vermek için o koltuklara oturduklarını biliyoruz. Bu karar siyasi karardır ve kaybetmeye yakın iktidarın yargıyı kolluğu nasıl kullandığının göstergesidir. Bu karar iktidarın kaybetmesinin kararıdır” diye belirtti.

TÜİK Bilgileri Gizledi, Memur 48 Bin TL Zarar Etti TÜİK Bilgileri Gizledi, Memur 48 Bin TL Zarar Etti

‘GİDİŞİNİZİN VESİLESİ OLACAĞIZ’

“Bu karar çaresizliği ve içinden çıkılmaz durumun sonucudur” diyen Aydeniz, “Kürt sorunu çözmeyeler çözülmüştür. Gözünün üstünde kaşın var sorularıyla arkadaşlarımız tutuklandı. Dosya bomboş bir algı oluşturmak istediler ama bu algının altında kendileri kaldı. Verilen kararın absürt olduğunu kendileri de biliyorlar. Kaybettikçe daha çok Kürt düşmanlığı yapıyorlar. Bugün tarihi çöp poşetleri Kürt düşmanlarıyla dolu ve bunların sonu da orası olacak. Başkanımız ‘Berxwedan jiyan e’ dedi bize aynısını söylüyoruz. Onlara göre Kürt konuşmasın, siyaset yapmasın, nefes almasın. Size inat biz örgütlenmemiz büyüyecek, sizlerin gidişinin vesilesi olacağız, sonuna kadar demokratik siyasetin öncüsü olacağız” ifadelerine yer verdi.

Açıklama, “Direne direne kazanacağız” sloganları ve alkışlarla son buldu.