Biden, İsrail'in Gazze Saldırılarını Durduracağını Açıkladı

Biden, İsrail'in müzakere edilen bir ateşkes anlaşması kapsamında Ramazan ayı boyunca Gazze'deki saldırıları durdurmayı kabul ettiğini duyurdu.

Biden'ın Açıklamaları

Seth Meyers'a konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Biden, Ramazan yaklaşıyor ve İsrailliler rehineleri kurtarmamız için bize zaman tanımak amacıyla Ramazan ayı boyunca da 'faaliyette' bulunmayacakları konusunda anlaşmaya vardılar ifadelerini kullandı. Daha önce ise ateşkes için görüşmelerin sürdüğünü belirterek Umuyorum ki gelecek pazartesiye kadar (Gazze'de) ateşkes sağlanacaktır demişti. Rehine takası konusunda İsrail ile Hamas'ın 'prensipte anlaştığını' dile getiren Biden, Çok fazla masum insan ölüyor. İsrail de Refah'taki saldırılarını yavaşlattı dedi.

Hamas'ın Açıklaması

Biden'ın açıklamalarının ardından Hamas'tan konuya ilişkin açıklama geldi. Hamas yetkilisi, Biden'ın Gazze'de olası ateşkese ilişkin yorumlarının 'erken' olduğunu söyledi. Ayrıca Hamas, Biden'ın açıklamalarının sahadaki mevcut durumla uyuşmadığını dile getirdi.

Afganistan ve Endonezya’da Yaşanan Sel Felaketi.. 327 ölü Afganistan ve Endonezya’da Yaşanan Sel Felaketi.. 327 ölü

Anlaşma Detayları

Reuters'a konuşan üst düzey bir kaynak, rehine takasına ilişkin detayları paylaştı. Kaynağın anlaşma taslağından aktardığına göre, Filistinli tutukluların İsrailli rehinelerle takasının 10'a bir oranında olması bekleniyor. Hamas'ın kadınlar, 19 yaş altı çocuklar, 50 yaş üstü yaşlılar ve hastalar da dahil olmak üzere 40 İsrailli rehineyi serbest bırakacağı, İsrail'in ise yaklaşık 400 Filistinli mahkumu serbest bırakacağı ve onları yeniden tutuklamayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında Gazze'deki hastanelerin ve fırınların onarılacağı ve bölgeye her gün 500 yardım kamyonunun gireceği de aktarıldı. Ayrıca, anlaşma kapsamında Gazze'deki tüm askeri operasyonlara 40 günlük ara verileceği de ifade edildi.