Ak Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti Grup Başkanvekillerinin imzasını taşıyan ve TBMM Genel Kurulu'nda okunan ortak açıklamada, ABD'nin Türkiye'ye karşı açıkladığı yaptırım kararı “reddedildi.”

Türkiye'nin milli güvenliğinin gerektirdiği hiçbir adımı atmaktan çekinmeyeceği, bu konudaki tehdit ve yaptırımlar karşısında da geri adım atılmayacağı vurgulanan ortak açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“ABD'nin attığı bu yanlış adım müttefiklik ruhuyla bağdaşmaz. Karşılıklı saygı temelinde ileri götürülmesi gereken ilişkilerimize de bir fayda sağlamayacağı açıktır. Türkiye, dış politikasında barış ve istikrara katkıda bulunmak için üzerine düşeni yapan bir ülkedir. NATO'nun saygın ve vazgeçilmez müttefikleri arasında yer almaktadır.

"Çıkar gruplarının dar görüşlü ve hasmane ajandalarının Türkiye ABD ilişkilerini rehin almasına müsaade edilmemelidir. Türkiye'yi dışlayan bir bakış açısınının dünya barışına katkı sunması mümkün değildir. Bu tavır, NATO'nun müttefiklik ruhuna aykırıdır. Bu nedenle, ABD'yi bu vahim yanlıştan bir an evvel geri dönmeye davet ediyoruz.”

HDP bu bildiriyi neden imzalamadıklarına dair bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Öğrenciler 'den KYK Burslarına Tepki: "Koşulsuz 9 Bin TL Burs İstiyoruz" Öğrenciler 'den KYK Burslarına Tepki: "Koşulsuz 9 Bin TL Burs İstiyoruz"

"Rusya ile yapılan S-400 füze anlaşmasına HDP olarak ilk günden karşı tutum almıştık. Diğer taraftan ABD ile diplomasi ve dış ilişkileri Trump ile kurulan şahsi ilişkilere indirgeyen hükümetin tutarsız yaklaşımının da sürdürülemez olduğu belirtmiştik. Suriye Savaşı ve Afrin pazarlıkları ile birlikte anılan S-400 anlaşması basit bir askeri ticaret anlaşması değildir. Rusya’dan askeri malzeme alan ülkelere 2017’den beri otomatik olarak uygulanan CAATSA yaptırımlarının Türkiye’ye uygulanacağı en başından beri biliniyorken, beklenmeyen bir gelişmeymiş gibi yaklaşım sergilemeyi doğru bulmuyoruz."

"Belli ki ABD Hükümeti 12 adet olan CAATSA yaptırımlarının en hafiflerinden birkaçını seçmiş ve şimdilik kimi savunma sanayi yetkilileri ile sınırlı tutmuştur. S-400 krizi aşılamazsa yaptırımlar şimdiki sınırların ötesine geçip genişleyebilir, zaten çok zorda olan halkı ekonomik olarak perişan edebilecek bir seviyeye yükselebilir."

"Yaptırım kararlarına karşı çıkmanın yolu iktidarın ülkeyi uçuruma sürükleyen politikalarının arkasında hizalanmak değil, böylesi politikaların karşısında durup halka bir alternatif çıkış yolu göstermektir. S-400, F-35, CAATSA etrafında dönen tartışmaları hükümetin yanlış politikalarından müteşekkil bir militarist oyun olarak görüyoruz ve bu oyuna ortak olmayacağız diyoruz."