Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) 28’inci dönem 2’inci yasama yılı bugün başlıyor. TBMM’deki ilk tören saat 13.00’te Atatürk Anıtı’nda yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 14.00’te toplanacak Meclis Genel Kurulunda konuşacak.

Mecliste 14 siyasi parti temsil ediliyor. Grubu bulunan parti sayısı ise altı. Meclis Genel Kurulundaki oturma düzeni, grubu bulunan siyasi partilerin milletvekili sayısına göre düzenlendi. Milletvekili olmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurulu locadan izleyecek.

MECLİS GÜNDEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Genel Kurul salı günü tekrar toplanacak. Meclisin gündemine gelecek ilk konu süresi biten tezkereler olacak. Suriye-Irak Tezkeresi, Lübnan Tezkeresi ile Orta Afrika Cumhuriyeti’ne yönelik tezkereler gündeme alınacak.

MECLİS İÇTÜZÜĞÜ

AK Parti'den belediyelere haciz uyarısı: İcra yoluyla izlenebilirler AK Parti'den belediyelere haciz uyarısı: İcra yoluyla izlenebilirler

2018’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte değişiklik yapılan Meclis içtüzüğü, 5 yılın ardından geçtiğimiz yasama yılının başında yeniden gündeme geldi. 28. Yasama Dönemi’nin başlamasıyla da Genel Kurul’da yapılan açılış konuşmalarında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni yasama dönemi için Meclis’ten beklentilerini sıralamıştı. Bu beklentiler arasında, Meclis içtüzüğünün değiştirilmesi de var demişti. Eğer yürütme organları ve milletvekilleri çalışmalarını şekillendirebilirse, bu yasama yılı içerisinde içtüzük değişikliği teklifinin Meclis’e gelmesi bekleniyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başlayan Anayasa değişikliği tartışmaları, seçimlerin ardından yeniden gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yeni ve sivil anayasa” söylemi ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yeni bir Anayasaya ihtiyaç olduğu yönündeki açıklamaları artık sürecin başladığının işareti olarak yorumlanıyor. Yeni yasama yılıyla birlikte Erdoğan’ın talimatı üzerine iktidar partisinin, “sivil, demokratik, çoğulcu bir Anayasa” söylemiyle muhalefet partilerinin kapısını çalması bekleniyor.

2024 YILI MERKEZİ BÜTÇE KANUNU

Ekonomiye yönelik düzenlemeler içeren torba kanun teklifi de yakın bir zamanda Meclis gündemine gelecek. Teklifte orta vadeli program için ihtiyaç duyulan bazı düzenlemeler yer alacak. Teklifin kasım ayı başına Meclise gelmesi bekleniyor.

SEZGİN TANRIKULU FEZLEKESİ

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik fezlekenin de kısa süre içinde Meclise gelmesi bekleniyor. TSK’ye yönelik sözleri nedeniyle Tanrıkulu için ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan düzenlenen fezleke Cumhurbaşkanlığına gönderildi. Fezleke, Meclise ulaştıktan sonra Anayasa Adalet Karma Komisyonunda görüşülecek. ArtıGerçek