PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü için Van ve Kars'tan başlatılan başlatılan 'Büyük Özgürlük Yürüyüşü' ikinci gününde devam ediyor.

Yürüyüşün Van kolunda yer alan başlayan siyasetçiler ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, bugün Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde. Yürüyüşçüler arasında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır de yer alıyor. 'Meşa Azadiyê/Özgürlük Yürüyüşü' yazılı önlükler giyen yürüyüşçüler, kent merkezinde halkla bir araya geldi.

İRMEZ: YÜRÜYÜŞÜMÜZ DEMOKRASİ YÜRÜYÜŞÜDÜR

Kendilerini karşılayanları selamlayan DEM Parti Şırnak Milletvekili Zeki İrmez, “Bu yürüyüş barış, demokrasi yürüyüşüdür. 35 aydır Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde tecrit var. Mutlaka bu tecrit kırılmalı" dedi.

Abdullah Öcalan’ın devreye girdiği her süreçte barış umutlarının yeşerdiğini söyleyen İrmez, "Türkiye ve Kurdistan halkları barış için İmralı’dan ses çıkmasını bekliyor. Bunun için birçok eylem de yapıldı. Tutsak arkadaşlarımız ‘tecrit kırılsın’ diye açlık grevine girdi. Biz de bu tecridin kırılması için yürüyüşe başladık. Kararlıyız, yürüyüşümüzü kararlılıkla sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

KAYA: ÖCALAN ÖZGÜR OLMALIDIR

MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Emine Kaya da Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yola koyulduklarına işaret ederek, "Sayın Öcalan barış istiyor. Bu barış gerçekleşirse Sayın Öcalan’ın eliyle gerçekleşir. O yüzden bir an önce Sayın Öcalan’ın özgür olması gerekiyor" diye belirtti.

Şemdinli Belediye Eşbaşkan adayları da İmralı tecridine tepki gösterdi. DEM Parti İlçe Eşbaşkanı Agit Tekin, “Gelişiniz bizim için tarihidir. Yürüyüşünüz önderliğimizin üzerindeki tecridin kırılmasını, tutsaklar üzerindeki tecridin kalkmasını sağlayacak” dedi.

Konuşmaların ardından halaya duruldu. Kent sakinleri, Özgürlük Yürüyüşçülerini zafer işaretleriyle uğurladı. Yürüyüşçüler kent çıkışında da yüksek dağlar arasında 'özgürlük' halayına durdu.

YÜRÜYÜŞÇÜLER YÜKSEKOVA'YA GEÇTİ

Yürüyüşçüler daha sonra Yüksekova ilçesine geçti. İlçe girişinde çok sayıda kişi tarafından karşılanan yürüyüşçüler, parti binasına kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca “Bijî berxwedanan zindanan”, “Tecride hayır, barış hemen şimdi” ve “Bimre koletî, bijî azadî” sloganları atıldı. 70 yaşındaki biri de bastonuyla yürüyüşe katıldı. Çevreden yürüyüşçülere ilgi yoğun oldu.

Yürüyüşçüler, parti binasında halk toplantısı gerçekleştirdi. DEM Partili Zeki İrmez, “Kararlıyız, bu yürüyüşümüz ile İmralı tecridini kıracağız” dedi.

'MUHATAP ABDULLAH ÖCALAN’DIR'

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, “Gever her zaman partisine ve önderliğine sahip çıktı, bugün de sahip çıkıyor. Emperyalist güçler 4 parça Kurdistan ve Ortadoğu’da her zaman ölüm, katliam ve talanı halklara reva gördüler. Kürt sorununu ve Sayın Öcalan üzerindeki tecridi halklara yeni yaşam vaat eden düşüncelerini unutturmak istiyorlar” dedi.

Zorlu bir süreçte yürüyüş başlattıklarını aktaran Bayındır, “Yürüyüşümüz özgürlük isteyen Kürt halkı ve diğer halklar içindir. İmralı tecridi kırılmadan, Sayın Öcalan’ın özgürlük koşulları sağlanmadan bu savaş her zaman devam edecektir” diye kaydetti. Bayındır, “Kürt sorunu mutlaka muhataplarıyla çözülecektir. Muhatabı da sayın Öcalan’dır. Başka kimse değildir. O da uzak değildir, İmralı’dadır. İmralı kapılarını açın” çağrısı yaptı.

Bayındır, şöyle devam etti: “Artık yeter, kimse zulümle, talanla, ölümle diz çökmemiştir. Başını eğmemiştir. Bu yol çözümün yoludur, onurlu bir barışın yoludur. Onurlu bir özgürlüğün yoludur. Bundan dolayı halkımıza sesleniyoruz; bu onurlu özgürlüğe, barışa sahip çıkın."

'BU YÜRÜYÜŞ KUTLU BİR YÜRÜYÜŞTÜR'

Yüksekova Belediye Eşbaşkanı adayı Şoreş Diri, tecrit kaldırılana kadar ayakta olacaklarına işaret ederek, “Hep birlikte bu tecridi kıracağız. Bugün sadece İmralı değil, kentlerimiz de tecrit altındadır. Özgürlük Yürüyüşü amacına ulaşacaktır” diye belirtti.

Gever Belediye Eşbaşkan adayı Şadiye Kırmızıgül, “Bu yürüyüş kutlu bir yürüyüştür. Tüm halkımız bu yürüyüşe katılmalıdır. Artık yeter, Ortadoğu’daki bütün halklar tecrit altındadır. Halklar barış istiyor” dedi. Barış Annesi Gülbeyaz Mıhçi, ağırlaştırılmış tecride karşı tüm halkların ses çıkarması gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından parti binasında 'özgürlük' halayı çekildi.

'DEMOKRATİK ÇÖZÜM MÜMKÜN'

Kars kolunda yer alan ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar'ın da yer aldığı yürüyüşçüler, sabah saatlerinde kentten ayrılarak, Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesine geçti. Burada Digorluları selamlayan Uçar, Kürt sorununun çözümsüzlüğüne işaret ederek, "Yüzyıldır sürdürülen bu devlet politikasının sonuç vermediğini biliyoruz. Bunu en iyi de devlet biliyor. Bu özgürlük yürüyüşü ile Kürt sorununda demokratik çözümün mümkün olduğunu ve muhatabın Sayın Öcalan olduğunu gösteriyoruz" diye kaydetti.

Yürüyüşçüleri karşılayan 80 yaşındaki Zarif Anlı ise, "Her zaman bu mücadeleyi yaşatacağız ve yalnız bırakmayacağız” dedi. Açıklamada sık sık “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bijî berxwedana Îmraliyê” sloganları attı.

'TECRİT KALKSIN, KÜRT SORUNU ÇÖZÜLSÜN'

Yürüyüşçüler daha sonra Digor ilçesine geçti. DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, Digor Katliamı'nda katledilenleri andı. İmralı tecridine dikkati çeken Öcalan, "Sayın Öcalan'ın tüm hakları ayaklar altına alınmış. Bunun için buradayız ve amacımız tecridin kaldırılması ve Kürt sorununun çözülmesidir. Kürt sorununun çözümü için tek muhatap Sayın Öcalan’dır. Bizim mücadelemiz, özgürlük sağlanıncaya kadar devam edecek. Durduğumuz yer meşrudur. Meşru olmayan, kanunu tanımayan, zulüm eden sizsiniz. Kanunlarınıza uyun ve önümüzden çekilin. Herkes sizin bu zulmünüzü görüyor. Digorlular, Sayın Öcalan’ın burada yaptığı toplantıyı da biliyor. Digor, en zahmetli günlerde can verdi ama başını öne eğmedi" diye konuştu.

Öcalan, şöyle devam etti: "Artık kimse ölmesin ve onurlu bir barış sağlansın istiyoruz. Bu barışı da ancak Sayın Öcalan sağlayabilir. Halkımız her şeyi biliyor ve tanıyor. Biz, halkımız ve önderimiz için yürümeye devam edeceğiz. İmralı’nın kapılarını artık açın. Bu ülke gülistana dönsün."

BİR SAATLİK YÜRÜYÜŞ

Yürüyüşçüler, açıklama sonrası ilçe merkezinde “Bijî berxwedana Îmraliyê” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Çevredekiler de alkış ve sloganlarla yürüyüşçülere destek verdi. Bir saatlik yürüyüşün ardından Digor Katliamı’nın yaşandığı yere karanfiller bırakıldı.

YÜRÜYÜŞÇÜLER IĞDIR'A GEÇTİ

Yürüyüşçüler Kars'ın ardından Iğdır'ın Tuzluca ilçesine geçti. Yürüyüşçüler, kendilerini karşılayanlarla birlikte parti binasına kadar yürüdü. Zılgıt ve alkışların hiç hiç dinmediği yürüyüşte, sık sık "Bijî berxwedana Îmraliyê" sloganı atıldı.

'SAYIN ÖCALAN’IN FİZİKİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYORUZ'

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Bedran Öztürk, "Hiçbir baskı, gözaltı, öldürme bizi yolumuzdan döndüremedi ve döndüremeyecek. Onurlu bir yaşamı inşa etmek için mücadele ediyoruz. Bu mücadelemiz bütün Türkiye halkları içindir. Kürt sorununun demokratik yollar ile çözülmediği sürece krizler son bulmaz. Halklar Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü istiyor. Bizim amacımız da bu. Amacımıza ulaşana kadar yürüyüşümüz de mücadelemiz de devam edecek" diye konuştu.

Sonrasında kitle Kürtçe şarkılar eşliğinde halaya durdu.

IĞDIR'DA COŞKULU KARŞILAMA

Yürüyüşçüler, daha sonra Iğdır'a geçti. Kent girişinde davul-zurna ve alkışlarla karşılanan yürüyüşçüler, kent merkezine doğru yürüdü. Yüzlerce kişini yürüyüşçülere eşlik etti. Rus Pazarı’na giren yürüyüşçüler, burada coşkuyla karşılandı. Kalabalığın giderek arttığı yürüyüş, parti binası önünde son buldu. Burada halaya duran halk ve yürüyüşçüler, uzun süre özgürlük halayı çekti.

Erdoğan, Bir Bakan Yardımcısı da Dâhil Olmak Üzere Çok Sayıda Üst Düzey Bürokratı Görevden Aldı Erdoğan, Bir Bakan Yardımcısı da Dâhil Olmak Üzere Çok Sayıda Üst Düzey Bürokratı Görevden Aldı

'MİLYONLAR YÜRÜYORUZ'

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Önlüklerimizin üzerinden yüz yıldır direnen Kürt halkının mücadelesinden güç alarak ‘özgürlük yürüyüşü’ yazdık. Biz bu önlüğü, Sayın Abdullah Öcalan’ın Ortadoğu’da yaşanan sorunlara karşı geliştirdiği paradigmanın çözüm gücü olduğu inancıyla giydik. Bu yürüyüş hepimizindir. Bugün 38 kişi yürüyoruz ancak milyonlarız. Her geçtiğimiz yerde halk Sayın Öcalan’ın fiziki özgülüğünü istiyor. Sayın Abdullah Öcalan özgür olana kadar bu yürüyüş devam edecek” diye konuştu.

'SAYIN ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ ELZEMDİR'

Uçar, şunları söyledi: "Bize burada 80 yaşında bir amca ‘Kıyamete kadar Kürdüz’ dedi. Kürt sorununu çözümü mümkün. ‘Bir hafta çözerim’ diyen Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne kavuşması bu açıdan elzem. Sayın Öcalan tek muhatap. Bize ölüm siyasetini dayatanlara karşı mücadele ediyoruz. Mücadeleye ortak olan halklara teşekkür ediyoruz. Bu yürüyüş 15 gün sürecek. Kurduğumuz her söz barışa vesile olsun."

Açıklama sonrası halk toplantısı gerçekleştirildi.(MA)