Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan avukat Ebru Timtik vefat etti. Halkın Hukuk Bürosu’nun Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Adil yargılanma talebiyle 238 gündür Ölüm orucunda olan büro avukatımız Ebru Timtik şehit düştü! Tüm meslektaşlarımızı ve halkımızı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Hastanesi önüne çağırıyoruz!” denildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin açıklamasında da “Adil yargılanma talebi ile 238 gündür ölüm orucunda olan avukat arkadaşımız Ebru Timtik’i az önce kaybettik” ifadelerine yer verildi.

Timtik’in ölümün ardından gece Adli Tıp Kurumu önünde bekleyen insanları polis, “Burada oturmak yasaklandı” diyerek dağıtmaya çalıştı. Cenazeyi bekleyen 4 kişi gözaltına alındı. Adli Tıp Kurumu önü polis bariyerleri ile kapatılırken Timtik’in yakınlarının kaldırımdaki bekleyişi öğlen saatlerine kadar sürdü. Cenazenin önce Taksim’deki İstanbul Barosu önüne ardından da Gazi Mahallesi’ne götürüleceği açıklanmıştı. Ancak Timtik’in cenazesi Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsi işlemlerinin ardından zırhlı araç eşliğinde kaçırıldı. Duruma tepki gösteren kitleye de biber gazı sıkıldı.

Avukat Hüseyin Boğatekin cenazenin götürüleceği Gazi Cemevi ve defnedileceği Gazi Mezarlığı’nın ablukaya alındığını açıkladı.

Trump, Türkiye Büyükelçisi adayını açıkladı Trump, Türkiye Büyükelçisi adayını açıkladı

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatların yargılandığı davada, “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla Ebru Timtik’e 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Mahkeme kararı, dosyada somut deliller olmaması, suçlamanın itirafçı ifadelerine dayanması, savunma avukatlarının beyanlarda bulunamaması, mahkumiyet kararı verilirken savunma avukatlarının salonda bulunmaması gerekçeleriyle eleştirildi ve tepki çekti.

Ölüm orucuna giden süreç: Savunmaya savunma almadan, itirafçı beyanlarıyla mahkumiyet

Ceza kararlarının ardından avukatlar, adil yargılanma talebiyle açlık grevine başladı. 3 Şubat’ta açlık grevine başlayan ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve avukatlar Aycan Çiçek, Engin Gökoğlu ve Ayşegül Çağatay, eyleme 10 Mart’ta ara verdi.

Açlık grevini ölüm orucuna çeviren Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için Adli Tıp Kurumu, cezaevinde kalamaz raporu verdi. Hapis cezası kararına yapılan itiraz üzerine dosya Yargıtay’a gönderildi.

Timtik ve Ünsal’ın sağlık durumlarının kötüleşmesi nedeniyle tahliye edilmeleri ve Yargıtay’ın itirazı karara bağlaması için çağrılar yapıldı. Tahliye talepleri reddedilen avukatlar, 30 Temmuz’da hastaneye sevk edildi. Ebru Timtik, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, Aytaç Ünsal da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülmüştü.