Öznur Bartın Meclise Doğalgaz Sorunu İle İlgili Soru Önergesi Verdi

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Yüksekova'da yıllardır bitmeyen doğalgaz çalışmaları ile ilgili meclise soru önergesi verdi. Bartın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi sundu. Önergesinde, işin zamanında tamamlanmaması nedeniyle halkın mağduriyet yaşadığnı ve işin alt yüklenici şirketi olan Zen-Dan İnşaat’ın emekçilerin maaşlarını 6-7 aydır ödemediğini ifade etti.

Milletvekili Bartın'ın Soru Önergesi

Bartın, "Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde yapılması planlanan 33 kilometrelik doğalgaz boru yapım işi ihalesi, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından 14 Mayıs 2020’de yayımlandı ve projenin 450 günde tamamlanacağı belirtildi. Ancak ihale yayım tarihi üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen Yüksekova’ya doğalgaz hâlâ götürülmemiş ve söz konusu ihalede belirtilen işin yaklaşık 7 kilometresi tamamlanmamıştır. Ayrıca halihazırda işin yapımını üstlenen ana yüklenici şirket ile alt yüklenici Zen-Dan İnşaat birçok mağduriyete sebep olmaktadır. İşin zamanında tamamlanmaması nedeniyle halkın yaşadığı mağduriyet yanı sıra bu işin alt yüklenici şirketi olan Zen-Dan İnşaat’ın emekçilerin maaşlarını 6-7 aydır ödemediği tarafımıza iletilmiştir.

Hakkari Yüksekova Minibüs Bilet Fiyatlarına Zam Yapıldı Hakkari Yüksekova Minibüs Bilet Fiyatlarına Zam Yapıldı

Emekçilerin yaşadığı bu sorun, işin kalan kısmının tamamlanması önünde engel olduğu gibi ilçe halkının doğalgaza erişim süreci de giderek geciktirmektedir. Artan enflasyon, derinleşen yoksulluk da göz önünde bulundurulduğunda bu emekçilerin uzun süredir maaş alamaması maddi ve manevi ciddi mağduriyetlere yol açmaktadır. Benzer şekilde mağduriyet yaşayan bir diğer kesim ise yıllardır doğalgazı bekleyen ilçe halkıdır, seçim süreçlerinde iktidarın doğalgaz geliyor vaatleri doğrultusunda evlerine kombiye kadar hazırlık yapan yurttaşlardır" ifadelerine yer verdi.

Soru Önergesi İle İlgili Sorular

Milletvekili Bartın Önergede şu sorulara yer verdi:

  1. Yüksekova ilçemizin doğalgaz boru hattı yapım işinde yaşanan sorunlara ve mağduriyetlere dair bilginiz var mıdır?
  2. Yaklaşık 4 yıldır yapımı devam eden Yüksekova doğalgaz boru hattı yapım işinin belirtilen 450 günlük sürede tamamlanmamasının gerekçesi nedir / bu işin tamamlanmamasına ilişkin bir araştırma-soruşturma başlatılmış mıdır?
  3. Yüksekova doğalgaz boru hattı yapım işini alan firmaların neden olduğu mağduriyetlere dair gerekli işlemler başlatılacak mıdır?
  4. Bu işin alt yüklenici firması olan Zen-Dan İnşaat’ın emekçilerin maaşlarını ödemediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise emekçilerin mağduriyetinin giderilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?
  5. 122 bin nüfusa sahip Yüksekova’ya doğalgaz ne zaman verilecektir?