Özel okul fiyatları, TL’nin değer kaybetmesi ve yaşanan enflasyonla tavan yaptı. Özel okullara yapılan zamdan sonra veliler, çocuklarının kayıtlarını özel okullardan almaya, devlet okullarına vermeye başladı. Devlet okulları da velilerden bağış adı altında ücret almadan kayıt yapmıyor.

Halk TV'den Ali Macit'in haberine göre, İstanbul Başakşehir’de bulunan İsmail Kemal Demiröz Ortaokulu, bir veliden 30 bin TL ücret istedi. Eğer bu ücret ödenmese kayıt yapılmayacağını da belirtti. Veli, çocuğunu okula kaydettirmek için bu ücreti ödedi. Veli, “Eğitim ve sağlık için vergimizi ödüyoruz. Ben, devlet okullunda da bu imkândan yararlanamayacaksam ne zaman yararlanacağım?” dedi.

RELATED VİDEO
GÜNÜN YAZARLARI

ESKİ BAKAN 'BAĞIŞ YAPILABİLİR' DEMİŞTİ

MEB duyurdu.. Okul Süresi Artıyor.. Tatil Süresi Kısalıyor MEB duyurdu.. Okul Süresi Artıyor.. Tatil Süresi Kısalıyor

Eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, geçen yıl temmuz ayında yaptığı açıklamada, “Okullarımızın ihtiyacını devlet karşılıyor. Kayıt yapmakla bağış arasında hiçbir ilişki yok ama isteyen velimiz, bağış yapabilir. Bunu engellemiyoruz ama Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm vatandaşları çocuklarına herhangi bir ek ücret ödemeden okullara kayıt yapabilecekler" demişti. Hatta geçen yıl İstanbul’da yaşanan bir olayda, ikinci sınıf öğrencilerinin velileri az bağışta bulundukları için ikinci sınıfların bulunduğu kat temizlenmemişti.


'SINIFSAL FARK EĞİTİMİ ETKİLİYOR'

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, devlet okulları tüm çocuklar için eşdeğer nitelikli ve demokratik bir eğitim vermekte hızla uzaklaştığını belirtirken, bu durumun öğrenciler üzerinde böyle bir sorun yaratacağını şöyle ifade etti:

"Zengin bölgelerde daha çok özel okul, daha güçlü eğitim veren devlet okulları ortaya çıktı. Bu okulların öğrencileri, hatta öğretmenleri de birbirinden farklı nitelikler taşıyor. Kayıt parasının yüksek düzeyde istenildiği devlet okulları, velilerin eğitsel, kültürel ve ekonomik sermayelerinin daha yüksek olduğu okullar. Bu okullarda merkezi sınavlarda öğrencilerin başarısı da daha yüksek. Başarıyı etkileyen çok sayıda etken var.

Çocuklar birbirine eşdeğer eğitim veren mahalle mekteplerinde okuyamaz hale geldi bu farklılaşmadan dolayı. Veliler kayıt üzerinde mahalle değişiklikleri yaparak başka bir semtteki okula çocuğunu neden yüksek bağış talebi ile kayıt yaptırmak istesin ki? Kamu hizmeti, piyasalardan bağımsız finansmanı vergilerle sağlanan bir hizmet üretimidir. Eğitimin özelleştirilmesi ve ticarileştirilmesi öğlesine yaygınlaştı ki kamu okulları da piyasa dinamiklerinin içine çekilerek özelleştirme pratiklerinin parçası haline geldi. Özel okullar ve kamu okulları ayrımı birbirini de etkileyerek özel okul gibi ticarileşmeye açık kamu okulları doğdu." (Kaynak)