Depremin ardından Adana'da ev kiraları 20 bin TL'ye kadar yükseldi. Yeni eğitim öğretim yılı öncesi öğretmenler zorda. Bazı öğretmenler ev kiralayabilmek için kredi çekti. Ev bulamayan bazı öğretmenler tayinlerini durdurmak için başvuru yaptı. Öğretmenler, eğitim sendikaları ve emlakçılar konut sorununu Artı Gerçek'e anlattı.

Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde can kaybı ve yıkımın yaşandığı Adana'da yeni eğitim öğretim yılı öncesi barınma sorunu yaşanıyor. Kentte kiralık ev bulabilmek büyük bir sorun. 1+0 dairelerin fiyatı bile 5-6 bin TL'den başlıyor. Ev fiyatları mevkiine ve evin özelliklerine göre 20 bin TL'ye kadar çıkıyor.

KİRALIK EV ARAYANLAR LİSTESİ

Av. Ergül: Türkiye 'disiplin cezaları' sorularını yanıtlamadı Av. Ergül: Türkiye 'disiplin cezaları' sorularını yanıtlamadı

Ev kiralamak isteyenler emlakçılara isimlerini yazdırarak sıraya girmek zorunda kalıyor. Her emlakçının listesinde sırada bekleyen en az 10 kişi var.

'HERKES FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİ'

Artı Gerçek'e konuşan emlak danışmanı Abdullah Tutar, kiralık daire bulmakta çok zorlandıklarını belirterek, "Atama dönemi üst üste geldi. Sırada bekleyen 10’a yakın müşterimiz var. Onlara daire bulmaya çalışıyoruz. Bütçeler uyuşmuyor. 1+0 daireler 5-6 bin TL, 1+1 daireler 8-10 bin TL arasında gidiyor. 3+1’lik daireyi 12-13 bin TL gibi bir rakama bulabiliyoruz. Doğalgazlı, ankastreli, parkeli evler 15-16 bin TL. Site içerisinde olursa değişiyor. 4+1 rezidans daireler 20 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Herkes fiyatlardan şikayetçi" dedi.

EMLAKÇILAR DA KİRALARIN DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTİYOR

Halkın bütçesine göre konut bulamadığını dile getiren Tutar, "Evin fiyatını sanki ben yükseltmişim gibi bize tepki gösteriyorlar. Ev fiyatlarının biraz düşürülmesi gerekiyor. Hem kiralayan kişilerin bütçeleri yetecektir hem de biz işimizi daha rahat yapabiliriz. Ev sahipleri durumun farkında. Biz emlakçılar olarak aracıyız. Ben de insanların zor durumda kalmasına üzülüyorum ama bizimde yapabileceğimiz bir şey olmuyor. Nazımızın geçtiği ev sahiplerine indirim yaptırıyoruz ama herkes için bu söz konusu olmuyor. İki öğretmen arkadaşımıza daire verdik. Yeni atanmışlar. Onlarda kredi çekip daireyi tutmak zorunda kaldılar. Emlak komisyonu, depozito, kira bedeli olunca yüklü bir miktar çıkıyor" diye konuştu.

'BARINMA SORUNU YAŞANIYOR'

Eğitim İş 1 Nolu Şube Başkanı Seher Ergin, "Şubatta bir deprem yaşadık. Yıkılan binalarımız oldu. Hasarlı on binlerce binamız var. Daire kiralamak isteyenler yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalıyorlar. Öğretmenlerimiz şu süreçte yoğun bir atama döneminden geçti. Adana normal anlamda da çok fazla göç alan bir bölge. Çünkü yakın zamanda ekonomik anlamda en rahat geçinilecek bir il seçildi. Dolayısıyla belki öğretmenlik mesleğimizin en çok tercih ettiği bir tanesi oldu" diye belirtti.

seher-ergin.jpg

Seher Ergin

'ÖĞRETMENLER EV KİRALAMAK İÇİN KREDİ ÇEKİYOR'

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya da kira fiyatlarının astronomik rakamlara ulaştığını vurguladı. Kaya, şunları söyledi:

"Beni arayan beş-altı öğretmen arkadaşımız ev bulamadıklarını belirterek yardım istedi. Kira fiyatları yüksek. Öğretmen arkadaşlarımız barınmak için yer bulma noktasında büyük sıkıntı yaşıyor. Kira fiyatları öğretmen maaşlarının yarısını buldu. Öğretmenler kiraladıkları evin ücretini ödemek için kredi çekiyor. Çok sayıda eğitim emekçisi arkadaşımız tayinlerini durdurdu. Bu sorunun çözümü için tek yol var. Sosyal devlet anlayışı ekonomik ve sosyal yaşamın her alanına yansıdığında çözülecektir. Mevcut anlayışla sorun çok daha fazla büyüyecek.”

kaya.jpg

Hüseyin Kaya

'BAZI EV SAHİPLERİ AYLIK DEĞİL YILLIK KİRA İSTİYOR'

Artı Gerçek'e Ayhan öğretmen, "Kira fiyatları gerçekten çok yüksek. Aylık değil yıllık kira isteyen ev sahipleri var. Yıllık istenilen ücretleri bulabilmek için banka kredileri çekiliyor. Bir arkadaşım aldığı maaşın yarısını ev kirası olarak çektiği krediyi ödemek için kullanıyor” dedi.

MAAŞININ YARISI KİRAYA GİDİYOR

Ayda 9 bin 500 TL kira ödeyen Ali öğretmen ise maaşının neredeyse yarısıyla kiraya veriyor. Geçinmekte zorlandıklarını dile getiren Ali öğretmen, şunları anlattı:

“Doğalgaz, elektrik, su faturası, yol parası, market ve pazar alışverişleri, varsa çocuğun masrafları ve benzeri masraflar var. Gelin alınan maaşla bunların hepsini yapın. Gerçekten çok zor. Tüm arkadaşlarımız bu kira fiyatlarından şikayetçi. Uzak bir semtten biraz daha ucuza ev tutarsanız bu kez ulaşım ücreti nedeniyle aynı kapıya çıkıyor."(ARTI GERÇEK)