Norveç, İspanya ve İrlanda Filistin Devletini Tanıyor

Resmen tanıma tarihi 28 Mayıs. Avrupa İsrail'in 8 aydır devam eden ve soykırım olarak değerlendirilen Gazze Savaşı'na karşı Filistin devletini tanıma yoluna girdi. Bugün Filistin devletini tanımayla ilgili ilk açıklama Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store'den geldi. Onu İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile İrlanda Başbakanı Simon Harris takip etti. Buna göre Norveç, İspanya ve İrlanda'nın Filistin'i devlet olarak resmen tanıması 28 Mayıs 2024 salı günü yürürlüğe girecek.

Filistin Devletinin Tanınması ve Önemi

"İsraillerle Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi yaşatmalıyız: Yan yana barış ve güven içinde yaşayan iki devlet. Filistin'in tanınması, bu uzun süreli ve vahşi çatışmada zemin kaybeden ılımlı güçleri desteklemenin bir aracıdır. Aynı zamanda Filistin devletini tanıma yolunda Norveç ve birçok Avrupa ülkesinin izinden gitmeleri için diğer ülkelere güçlü bir mesaj göndermektedir. Bu, sonunda iki devletli çözüme ulaşma sürecinin devam etmesini mümkün hale getirebilir ve ona yeni bir ivme sağlayabilir."

İsrail Basınında Yer Aldı: 'Erdoğan, İsrail'in Türkiye'yi Fethetmek İstediğini Neden Düşünüyor?' İsrail Basınında Yer Aldı: 'Erdoğan, İsrail'in Türkiye'yi Fethetmek İstediğini Neden Düşünüyor?'

"Gazze'de devam eden savaş, barış ve istikrarın sağlanmasının, Filistin sorununun çözümüne dayanması gerektiğini açık seçik ortaya koydu. Amaç siyasi olarak birlikte ve Filistin Yönetimi'nden kaynaklanan bir Filistin devletine ulaşmaktır. İki devletli çözümün İsrail'in çıkarına olduğuna inanıyoruz."

Geçmişten Günümüze

Norveç, dönemin Filistin lideri Yaser Arafat ile dönemin İsrail Başbakanı İzak Rabin'in ABD'nin arabuluculuğunda 1993'te imzaladığı iki devletli çözüme yönelik Oslo Barış Anlaşması'yla sonuçlanan müzakere sürecine ev sahipliği yapmıştı. Britanya sömürgeciliğine direnişle özdeşleşen İrlanda, Filistin haklarının en önde gelen savunucusu. İspanya'nın Sosyalist İşçi Partili (PSOE) Başbakanı Pedro Sanchez de Filistin'e verdiği destekle tanınıyor.

Daha önce AB üyesi İrlanda, İspanya, Slovenya ve Malta, Ortadoğu'da kalıcı barış için iki devletli çözümün şart olduğunu vurgulayarak Filistin devletini tanıma niyetlerini beyan etmişti. (Reuters, Artı Gerçek)