Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar'da iktidardaki askeri cunta ülkedeki milli bayramı kutlamak için cezaevindeki yaklaşık 6 bin mahkum için genel af çıkardı.
Devlete bağlı Myanmar Radyo ve Televizyon kurumuna göre askeri yönetim 5 bin 774 kişiyi serbest bırakacak.
Serbest bırakılacak 4 yabancı mahkumsa Avustralyalı ekonomist ve akademisyen Sean Turnell, Japon film yapımcısı Toru Kubota, İngiltere'nin eski Myanmar Büyükelçisi Vicky Bowman ve ABD vatandaşı botanikçi Kyaw Htay Oo.
Uluslararası haber ajansları bu dört isimden üçünün serbest kaldığını ve ülkelerine doğru yola çıktığını duyurdu. Vicky Bowman'ın Myanmarlı sanatçı kocası Ko Htein Lin'de serbest bırakılacaklar arasında.
Devlet medyası dört yabancı mahkumun ülkeyi terk etmeleri şartıyla bırakılmasının sebebini "diğer ülkelerle ilişkiler ve insani sebepler" olarak duyurdu.
Myanmar'da geçen sene şubat ayında askeri darbe olmuş, ülke genelinde yaşanan protesto eylemlerinin ardından Myanmar'ın Nobel Ödüllü fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çi dahil binlerce isim tutuklanmıştı.
Askeri darbenin ardından ülkede protestolar başlamış ve ordu protestoculara karşı orantısız güç kullanmıştı.
YABANCI ÜLKE VATANDAŞLARI NEDEN TUTUKLANMIŞTI?
Serbest kalan isimlerden Avustralyalı ekonomist Sean Turnell, devlet sırlarını ihlal etmekten suçlu bulunmuş ve eylül ayında üç yıl hapis cezası almıştı.
Avustralya hükümeti geçen ay Turnell'ın tutukluluğu sebebiyle Myanmar'a yaptırım uygulamayı düşündüğünü duyurmuştu.
Japon gazeteci Toru ise orduya karşı yapılan protestoyu görüntülediği gerekçesiyle tutuklanmış, yalan haber yaymanın yanı sıra korkuya neden olma ve devlet çalışanlarını kışkırtma suçlarından 10 yıl hapis cezası almıştı. Toru, ülkede ordu yönetimi ele geçirdiğinden beri tutuklanan beşinci yabancı gazeteciydi.
İngiltere'nin eski Myanmar büyükelçisi Bowman ise eşi Htein Lin'le ağustosta tutuklanmıştı. İkametinin bulunduğu Yangon şehri dışındaki bir adreste kalan Bowman, bu durumu yetkililere bildirmeyip yasaları çiğnemekle suçlanmıştı. Eşi Htein Lin de Bowman'a yardımcı olmakla itham edilmiş ve ikisi de bir yıl hapse mahkum edilmişti. ABD vatandaşı Kyaw Htay Oo ise ülkesi Myanmar'a 2017'de dönmüştü. Eylül 2021'de terör suçlamaları ile itham edilen Kyaw Htay Oo, o zamandan beri hapisteydi.
Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, Myanmar ordusu darbenin ardından 16 bin 232 kişi siyasi ithamlarla gözaltına alındı. AAPP'ye göre, tutuklananlardan 13 bin 15'i hala gözaltında ve en az 2 bin 465 kişi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. (DIŞ HABERLER)