Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Irak'ın Zaho şehri yakınlarında bir turistik tesise düzenlenen ve 9 kişinin öldüğü, 22 kişinin de yaralandığı saldırıyı değerlendirdi.

'ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKİCİ'

Yetkin, saldırının zamanlamasının "manidar" olduğunu belirterek, "Saldırının zamanlaması dikkat çekici. Bir gün önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Tahran’da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile resmî amacı Suriye olan Astana görüşmeleri için buluşmuştu. Tahran’da İran dini lideri Ali Hamaney ile de görüşüyor ve iki Cumhurbaşkanı gibi, Hamaney’den de Suriye topraklarında askerî harekât için destek alamadı; tersine Suriye rejimi ile görüşme tavsiyesi aldı. (Bu bakımdan Iraklı Şiilerin dini lideri Sadr’ın pek rastlanmayan bir şekilde Türkiye’yi kınayan siyasi açıklaması da dikkat çekici.)" diye yazdı.

SALDIRIYLA İLGİLİ 3 İHTİMAL VAR

Saldırıyla ilgili 3 ihtimal olduğunu dile getiren Yetkin, "Birincisi, bu işin Ankara’nın söylediği gibi PKK’nın yaptığının kanıtlanması.
İkincisi, Roboski, ya da daha yakınlarda, 13 Şubat 2021’deki 13 askerin katledildiği Gara harekâtındaki gibi Savunma-İçişleri-MİT koordinasyon eksikliği sonucu bu feci, ölümlü saldırının yapılmış olması. Üçüncü ihtimal, bu saldırının velev ki Türkiye topraklarından yapılsa bile, Türk güvenlik güçlerinin işi olmadığıdır. Bu durumda sadece PKK değil, bölgede etkin olan diğer istihbarat servislerini de hesaba katmak gerekir" ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN, ABD, RUSYA, İRAN VE SURİYE HÜKÜMETİNİN NE DEDİĞİNE Mİ BAKACAKTI?'

Erdoğan'ın Türkiye’ye dönerken uçakta acısını ABD’den çıkardığını söyleyen Yetkin, "Fırat’ın Doğusundan da çekilmesi gerektiğini, PKK’ya desteğin ABD’den geldiğini açıkça söyledi. Terör sorun oldukça Suriye operasyonu gündemde olacaktı ve bugünkü (21 Temmuz) MGK toplantısında görüşülecekti. Gerçi ABD Başkanı Joe Biden 28 Haziran Madrid görüşmelerinde Erdoğan’a 'Ege ve Suriye’de istikrarın korunmasının öneminden' bahsettiğini zaten açıklamıştı. Cumhurbaşkanının ilk olarak 23 Mayıs’ta duyurduğu ve 26 Mayıs MGK’sında da konuşulmuştu. Türkiye’nin 'terörü kaynağında önleme' stratejisini uygulamak için Erdoğan ABD, Rusya, İran, özellikle de operasyon sahası olan Suriye hükümetinin ne dediğine mi bakacaktı?" dedi.

ZAHO, HARAKÂTI SİYASETEN DE ZORA DÜŞÜRDÜ'

"Zaho olayıyla Suriye harekâtı bir yana, Irak topraklarındaki harekâtın sürdürülmesinin zorlaştığına işaret eden Yetkin, "Bunu söylerken Erdoğan, Irak harekâtının “hedeflerine başarıyla ulaştığını” söyleyip durdurmaz, ya da Suriye harekâtına kalkışmaz demek istemiyorum" ifadesini kullandı.

Yetkin yazısına şöyle devam etti:

PKK ile sınır ötesinde mücadele, ekonomik kriz konusunda geçim sıkıntısı çeken halka inandırıcılığı giderek azalan vaatler dışında bir şey söyleyemeyen Erdoğan hükümetinin kolay vazgeçebileceği bir konu değil. Bakarsınız yapar. Ama bunun AK Parti hükümeti bakımından siyasi ve ekonomik maliyetleri artıracağını da herhalde etrafındaki “Evet efendimci” ekibe rağmen görüyordur. Tekrar ediyorum, Zaho olayından sonra Suriye bir yana Irak harekâtını sürdürmek de siyaseten zora düşmüş durumdadır."

Katalonya Eski Başkanı Pere Aragonès’ten Suriye’nin Geleceği İçin Kritik Çağrı Katalonya Eski Başkanı Pere Aragonès’ten Suriye’nin Geleceği İçin Kritik Çağrı

Yazının tamamı için tıklayın