Hakkari Milletvekili Öznur Bartın,  

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.’a (VEDAŞ) bağlı Yüksekova arıza bakım, onarım servisinde 16 yılı aşkın bir süredir çalışan emekçilerin, işinden çıkarıldığını hatırlatattı,  Bölgenin coğrafi yapısı ve iklim koşulları göz önünde bulundurulduğunda en zorlu şartlar altında çalışan emekçilerin hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldığını ve   hak kaybına neden olduğunu belirten Bartın konuya iişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi verdi. 

Bartın’ın verdiği önergede" Söz konusu haksızlıklarla karşı karşıya kalan Bayram Kılıç, Ayhan Akın, Erhan Göksal, Fikret Turgut, Hikmet Zirek, Mahmut Yıldırım, Halit Baltacı, Sabri Akdoğan, Sadi Taş, Sıddık Genç VEDAŞ tarafından 29 Şubat 2024 tarihinde işten çıkartılmıştır. İşten çıkartılan emekçiler, işin ağır ve tehlikeli olması nedeniyle birçok kez ölümle karşı karşıya kalmış, sağlığını kaybetmiş ve engelli durumuna düşmüşlerdir. Örneğin işten çıkartılan emekçilerden Mahmut Yıldırım, 1 Mart 2023’te arıza için gittiği Dağlıca köyündeki askeri üs bölgesinde elektrik akımına kapılmış, bilincini kaybetmiş, daha sonra ellerinin 6 parmağını kaybetmiş ve kendisine iş göremez raporu verilmiştir. Tüm bu yaşananlara rağmen Mahmut Yıldırım ve çalışma arkadaşlarının hukuksuz bir şekilde işten çıkartılması, amacı iş ilişkilerinde işverene nazaran daha zayıf konumda olan işçilerin haklarının korunmasında ve iş verenin haksız fesihleri önleme olan 4857 Sayılı İş Kanunu’na aykırılık teşkil etmektedir. İş güvencesi hükümleri, derinleşen işsizlik ve yoksulluk da göz önünde bulundurularak VEDAŞ’ın sebep olduğu bu haksızlığın ortadan kaldırılması ve benzer mağduriyetlerin önlenmesi elzemdir"ifadelerine yer verdi. 

Bartın, cevaplaması istemiyle İçişleri Bakanı Bayraktar'a şu soruları sordu:

1.    Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.’a (VEDAŞ) bağlı Yüksekova arıza bakım, onarım servisinde 16 yılı aşkın bir süredir çalışan emekçilerin yaşadığı sorunlara dair bilginiz var mıdır?

2.    VEDAŞ tarafından işine son verilen 10 emekçinin işten çıkartılma gerekçesinin hukuki yönü araştırılmış mıdır?

3.    VEDAŞ’ta 16 yılı aşkın süredir çalışan adı geçen emekçilerin zor koşullar altında çalışmaları nedeniyle maddi ve manevi kayıplarının önlenmesine yönelik hangi çalışmalar yapılmıştır/yapılacaktır?

Hakkari Milletvekili Bartın'dan mayın patlaması sonucu Hayatını kaybeden Düzen ile ilgili soru önergesi Hakkari Milletvekili Bartın'dan mayın patlaması sonucu Hayatını kaybeden Düzen ile ilgili soru önergesi

4.    İşten çıkartılan emekçiler arasında bulunan Mahmut Yıldırım’ın yaşadığı kazananın nedeninin araştırılması ve hak kaybının önlenmesine dönük bir çalışmanız olacak mıdır?

5.    Yüksekova’da VEDAŞ tarafından işten çıkarılan 10 emekçinin işlerine iade edilmesi için bir girişiminiz olacak mıdır? 

6.    Bakanlığınız enerji sektöründeki özelleştirmeden kaynaklı “haksız yere işten çıkartılma, uygunsuz koşullarda çalıştırma” gibi nedenlerden ötürü açılan davalardan kaçına emekçi lehine taraf olmuştur?