Hakkari'nin Kavaklı köyü halkının, 2017 yılında Karakaya ve Sedex Resources Maden şirketlerinin başlattığı çinko ve kurşun madeni kazı çalışmalarını durdurmak başlattığı nöbet ikinci gününde devam etti. Maden şirketi yetkilileri ile görüşen köylülerin talepleri kabul edilmedi.

Köy, Hakkari merkeze 40 kilometre uzakta yer almaktadır ve yaklaşık 15 yıldır farklı şahıs ve firmalar tarafından kurşun-çinko madeni çıkartılmaktadır. Ancak köy sakinleri, bölgedeki maden ocaklarının doğayı tahrip ettiğini ve yaşam alanlarını yok ettiğini belirterek bu durumu protesto etmek amacıyla eylem başlatmıştı.

Eylemler Devam Ediyor

Kavaklı Köyü sakinleri, iki gün önce başlattıkları eyleme bugün de devam etmektedir. Bu eyleme Hakkari merkez, Yüksekova ilçesi ve Van ilinde yaşayan köy sakinleri de katılmıştır. Toplamda 300 kişilik bir grup, dün maden faaliyetlerinin yürütüldüğü Kavaklı (Marinus) Köyüne yürüyüş düzenlemişti.

'YETKİLİLER ÇÖZÜM BULMADI'

Kavaklı Köyü sakini Salih Kurt, şunları söyledi:

"Köyümüzün mera alanlarında bulunan maden ocağı 18 yıldır çevreye ve köylülerin yaşam alanlarına ciddi zararlar vermektedir. Maden çalışmaları nedeniyle topraklarımız kirlendi ve verimliliğini kaybetti. Su kaynaklarımız zehirlendi ve içilmez hale geldi. Hava kirliliği arttı ve solunum problemlerine yol açtı. Hayvanlarımızın otlanma alanları tahrip edildi.

Maden eylemi 23. Gününde; Marunıs'taki talandan pay alan çok! Maden eylemi 23. Gününde; Marunıs'taki talandan pay alan çok!

Köyümüzün doğal güzelliği bozuldu. Bu sorunlara rağmen maden çalışmaları durdurulmak yerine aralıksız devam etmektedir. Köylüler olarak defalarca yetkilere başvurmamıza rağmen sorunumuza çözüm bulunamadı. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Köyümüzün ve gelecek nesillerin haklarını korumak için maden çalışmalarının derhal durdurulmasını talep ediyoruz."