Hükümetin "Kamuda Tasarruf Paketi" Eleştirildi
Ekonomist Nesrin Nas Seçim Yatırımı Olarak Nitelendirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dün "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"ni açıkladı. Açıklanan pakete göre, kamuda yeni araç ve bina alımı/kiralaması yapılmayacak, emekli olanlar kadar kamuya yeni personel alınacak. Tasarrufun, cumhurbaşkanlığı harcamalarını kapsamaması dikkati çekti. Açıklanan paketi değerlendiren ekonomist-siyasetçi Nesrin Nas, tasarruf tedbirlerinin toplumu daha da yoksullaştırabileceği uyarısında bulundu.
'Fatura Halka Kesildi'
Toplumun büyük bir enflasyonla mücadele ettiğini belirten Nas, pakette "şaşırtıcı bir şey" olmadığını söyledi. Nas, "Daha çok çalışanların ve kamu personelinin imkanlarının kısıtlanması, yerel yönetimlerin projelerinin ertelenmesi gibi tedbirler görülmekte. Bu tedbirler, toplumdaki yoksulluk ve gelir krizini daha da artıracaktır" ifadelerini kullandı.
Nas, tedbirlerin faturasının halka ve kamu çalışanlarına kesildiğine işaret ederek, "Tasarruf tedbirlerinin, yurttaşların sırtına daha fazla yük bindirdiği görülmekte. Örneğin, memurların servis araçları iptal edilmiş. Bu çalışanların üzerinde ek bir yük oluşturacak. Kamu tasarrufu, asıl olarak çalışanların sırtına yüklenmiştir. Cumhurbaşkanlığının harcamaları tasarruf tedbirlerinden etkilenmiyor. İktidar, halkın yaşadığı sıkıntıları kamu tasarrufuyla örtbas etme çalışıyor" diye konuştu.
'Tedbir Seçim Stratejisidir'
Tasarruf tedbirlerinin zamanlamasına dikkat çeken Nas, tasarruf hamlesini gelecek seçimlere dönük bir hamle olduğunu kaydetti. Nas, "4 yıl sonra cumhurbaşkanlığı seçimleri var. 3 yıl boyunca tasarruf yapılacak, dördüncü yılda ise harcamalar artacaktır. Bu bilinçli bir stratejidir. Ayrıca tasarruf tedbirleri Mayıs ayında açıklanmış olmasına rağmen, bazı kurumlar bu tedbirlere uymamış ve harcamalarını artırmıştır. Bu bir seçim stratejisidir. Bazı harcamaları kısıtlamak zorundalar, çünkü kaynakları tükenmiş durumda" şeklinde konuştu.
'İstikrar Yok'
Kamuda tasarrufun ekonomi açısından son derece önemli olduğunu dile getiren Nas, iktidarın buna dair hiçbir istikrarının olmadığını belirtti. Nas, şunları söyledi: "Ne bir istikrar programı var ne de harcamalardaki istikrar programı. İstikrar programı dediğimiz şey, harcamalardaki artışlarla birlikte devletin daha etkin ve verimli nasıl yönetileceğini belirleyen ve bunu bir vade planı içinde sunan bir programdır. Şu anda enflasyonla mücadele ağırlıklı olarak Merkez Bankası üzerine yüklenmiştir. Para politikasında Merkez Bankası, enflasyonla mücadele etmek için sıkı politikalar uygulamaktadır. Bu son derece risklidir."
MA / Ferdi Bayram