- Japonya'nın başkenti Tokyo'da Bölge Mahkemesi, devletin 44 yaşındaki Türkiye vatandaşı bir Kürt mültecinin gözaltında uğradığı kötü muamele nedeniyle 220 bin yen (yaklaşık 32 bin Türk lirası) tazminat ödemesine hükmetti.

Mahkeme Başkanı Kenji Şinoda sadece adı açıklanan Deniz isimli Kürt mülteciye 2019 yılında Ibaraki bölgesindeki göçmen merkezinde memurların gözaltı sırasında yaptıkları bazı eylemlerin "makul görülme sınırını aştığını" ve "bu muamelelerin yasadışı olduğunu" söyledi. Deniz devlete yaklaşık 11 milyon yen tazminat talep eden bir dava açmıştı.

RELATED VİDEO

BAŞPARMAKLA ÇENE ALTINDAN İTTİRİLDİ, KELEPÇELİYKEN KOLLARI ÇEKİLDİ

Tutsaklara para gönderme kampanyası: Dayanışmak görevdir Tutsaklara para gönderme kampanyası: Dayanışmak görevdir

Japon basınının aktardığına göre, Deniz'in uğradığı kötü muamele uygulamaları arasında başparmakla çenesinin altından zorla itilmesi ve arkadan kelepçeliyken kollarının yukarı çekilmesi de yer aldı. Ancak mahkeme, 44 yaşındaki Deniz hakkında gözaltında olduğu sırada tecrit kararı alınmasının "ajite olduğu gerekçesiyle" hukuka uygun olduğuna karar verdi.

Şu anda şartlı tahliye olan Deniz'in açıklamasına göre 2017 yılında mültecilik talebi reddedildikten sonra Ibaraki eyaletindeki Higaşi-Nihon Göçmenlik Merkezi'ne gönderildi. Ocak 2019'da yatıştırıcı ilaç talebinde bulundu. Ancak talebi reddedildi.


Şikayetinde bu sırada bağırması üzerine kendisine saldırıya uğradığını söyleyen Deniz bir görevlinin karnına tekme atmak suçlamasıyla birkaç gün boyunca tecride alındığını, ancak bu eylemi gerçekleştirmediğini ve tecridin yasadışı olduğunu savunmuştu.

Davada devlet, Deniz'in personel tarafından zaptedildiği anın görüntülerini mahkemeye sundu. Görüntülerde beş altı görevlinin onu yerde tutarken bağırdığı, Deniz'in acı içinde bağırırken arkasından kelepçelendiği görüldü.

deniz.jpgJaponya'daki Kürt mülteci Deniz'e devlet 220 bin yen tazminat ödeyecek (Asahi Shimbun)
'GÖÇMEN MERKEZİ GÖZALTINDAKİLERİ İNSAN MUAMELESİ YAPMIYOR'

Deniz, kararın açıklanmasının ardından Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında tercüman aracılığıyla "Göçmen merkezi tutuklulara insan muamelesi yapmıyor" dedi. Deniz, personelin kollarını yukarı kaldırması veya zorla başını öne eğmesi gibi uygunsuz davranışlara "20 defaya kadar" maruz kaldığını söyledi ve"Bana göre bu bir işkence" dedi.

Kendisini temsil eden avukat Takeşi Ohaşi de kararı göçmenlik merkezinin "ağır bir şekilde kınanması" olarak nitelendirdi. Mahkemenin eylemlerini saldırgan ve zalimce bulduğu personele dava açmayı düşündüklerini de sözlerine ekledi. (DIŞ HABERLER)