Hakkari Milletvekili Bartın, Çukurca Üzümlü Köyü'ndeki bozuk yolları Meclis'e taşıdı Hakkari Milletvekili Bartın, Çukurca Üzümlü Köyü'ndeki bozuk yolları Meclis'e taşıdı

Kayıp yakınları ve Cumartesi Anneleri, Yüksekova’da 114’uncu haftada Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde ‘Kayıplar Bulunsun, failler yargılansın’ şiarıyla adalet arayışında olan kayıp yakınları, Hacı Mıhçı'nın faillerini sordu.

Eylemde, basın açıklama yapan İHD üyesi Kuruş Akgül şu ifadelere yer verdi:

"Kayıplar bulunsun failler yargılansın diye başlattığımız eylemselliğimiz bu gün 114. Haftasında  Önümüzdeki günlerde Nevroz’u selamlayacağız. Adaletin, barışın ve baharın habercisi nevrozun kayıplar mücadelemize ışık tutmasını temenni ediyoruz. Baharın habercisi ; kendisi ile beraber mücadelemize yol olsun , kayıplarımızın akıbeti için duymayan kulaklara ses olsun, görmeyen gözlere ışık, vicdansız olanlara vicdan ve en önemlisi olmayan adalet sistemine bir sitem olsun… 114. Haftamızda 1987 yılında katledilen Hacı Mıhçı için adalet talep ediyoruz. Naci Mıhçı askere gidecek olmasından dolayı kendi köyü olan zerili köyünden akrabalarının köyü olan Yediveren ( kavlegund ) köyüne akrabaları ile vedalaşmaya gitti. 

Dönüş yolunda patikalardan geçen Naci Mıhçi operasyona giden askerler tarafından durduruldu. Kimlik kontrolü yapılmasına rağmen Sını hattından geldiğini söyledikleri Naci Mıhçi nin ayağına bir mermi sıkıldı ve yaralı halde olay yerinde bırakıldı. Köylülerin olay yerine gitmesi askerlerce engellendi. Yardım götürmek isteyen köylülere müdahale edildi.  Olay yerinde yaralı vaziyette yatan Naci Mıhçi ye köylüler bağırarak sesleniyor ve yarasını bağlaması söyleniyordu.  Kendi imkanları ile gömleğini yırtıp ayağına bağlayan Naci Mıhçi bir müddet sonra hareketsiz şekilde yatmaya başladıAkabinde tekrar olay yerine giden askerler Naci Mıhçi bin cansız bedenini yanlarına alıp şahe ( güvenli ) karakoluna götürdülerİyice kalabalıklaşan köylüler şahe karakolu önünde toplandı ve olaya tepki gösterdi. 

Açıklama yapan dönemin komutanı Naci Mihçi nin sınır ihlali yaptığı sırada vurulduğunu dile getirdi ve cenazeyi otopsi yapılmak üzere merkeze gönderdi. Otopsiye katılan aile bireylerinin olduğu odaya gelen savcı olayı karakol komutanına sordu. Bu sivil nasıl öldü sorusuna cevaben karakol komutanı henüz cevap vermeden bir er ben vurdum, çünkü sınır ihlali yapmıştı dedi. Herhangi bir soruşturma açılmadan cenaze aileye verildi. Naci Mıhçi nin ailesi daha sonrasında ben vurdum diyen askere ödül verildiğini ve rütbe takıldığını öğrendi. Akabinde bu olayı sakın konuşmayın, kimseye anlatmayın diye tehditler alan aile bireyleri sindirme politikası sonucunda herhangi bir başvuru yapamadı. Faili belli olmasına rağmen Hacı Mıhçi’nin akıbeti failimeçhul bırakıldı. Bu gün buradan yetkililere sesleniyoruz.  Tüm tutanakların varlığına rağmen soruşturma açılmamasına karşın ben vurdum diyen askerin bir an önce tespit edilmesi, olay günü karakol komutanı olan şahsın gerçek bir adalet sistemi ile yargılanması için cumartesi anneleri olarak sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Hacı Mıhçi nın akıbetinin faili meçhul bırakılmasına asla müsade etmeyeceğiz.

Kayıplar bulunsun Failler yargılansın"