Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezar yerinin tespiti için açılan dava devam ederken İçeişleri Bakanlığı tarafından davanın reddedilemesi talebiyle dilekçe gönderildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre; 1925 yılında Cumhuriyete karşı isyan başlattığı iddiasıyla idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşının 97 yıldır sır gibi saklanan mezar yeri ile ilgili yargılama başladı. Davayı kabul ederek İçişleri Bakanlığı’nın husumetin tarafı olduğuna hükmeden mahkeme, bakanlıktan tüm bilgi ve belgelerin gönderilmesini ve 30 gün içinde savunma yapmasını istedi. Savunmasını gönderen bakanlık, açılan davanın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirterek, reddedilmesini istedi.

NE OLMUŞTU?

Tutsaklara para gönderme kampanyası: Dayanışmak görevdir Tutsaklara para gönderme kampanyası: Dayanışmak görevdir

Cenevre Sözleşmesi 1 No'lu Ek Protokolü, "Kayıplar Bildirisi", "Kayıplar Sözleşmesi", Birleşmiş Milletler Dokunulmazlıkla Mücadele Yoluyla İnsan Haklarının Teşvik Edilmesi ve Korunmasına İlişkin Güncellenmiş İlkeler Bütünü"nde gerçeği bilme hakkı, "Birleşmiş Milletler Zorla Kayıp Edilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Bildiri" devletlere yüklediği etkin tedbirler alma yükümlüğü ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında yapılan başvuru, mahkeme tarafından kabul edilmişti.

Diyarbakır Barosu, Şeyh Said Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, Şeyh Said'in torunu ve vasisi Kasım Fırat'ın, 1925 yılında Diyarbakır'da idam edilen Şeyh Said ve 46 kişinin mezar yerlerinin açıklanması istemiyle 15 Şubat’ta İçişleri Bakanlığı'na yaptığı başvuruya cevap verilmemesi üzerine Ankara 5’inci İdare Mahkemesi, bakanlıktan tüm bilgi ve belgelerin 30 gün içinde gönderilmesini istemişti.