Kürt Dil Hareketi (HEZKURD), Kürtçe seçmeli dersler için öğretmen atamalarına ilişkin İstanbul, Ankara, İzmir, Van, Diyarbakır, Urfa, Batman, Bitlis, Iğdır ve Şırnak’ta ortak basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır’da yapılan açıklamanın Kürtçe metnini HEZKURD üyesi Mahsum Ture, Türkçesini ise Mehmet Said Öztürk okudu.

Devletin genel politikası ve geçmiş hükümetlerin uygulamaları nedeniyle Kürtçe önünde ciddi bariyer oluşturulduğuna vurgu yapılan açıklamada, toplum da bu yasak ve baskılara kısmen ayak uydurduğu ve Kürtçenin adeta “ölüme terk edildiğine” dikkat çekildi.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda 2012’den itibaren Kürtçe derslerinin, seçmeli de olsa okutulmasına karar verildiği hatırlatılan açıklamada, şu sözlere yer verildi:

“Bu, bize göre tarihsel bir öneme sahiptir, çünkü devletin Kürtçe'ye bakışı kısmen yumuşamış, bu durumun topluma da olumlu yansımaları olmuştur.

Seçmeli Kürtçe derslerinin veriliyor olması, yetkililere bazı sorumlulukları da beraberinde getirmiştir. Bu derslerin sağlıklı bir şekilde verilebilmesi, hiç şüphesiz tercih sürecinin şeffaf olmasına, bu konuda görevli olanların işlerini samimiyetle yapabilmesine ve bilahare yeterli öğretmen atamasına bağlıdır.”

Kürtçeye 3 öğretmen

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamalarına göre bu yıl 20 bin öğrencinin Kürtçeyi tercih ettiğine dikkat çekilen açıklamada, Bakanlığın Kürtçe dersler için sadece 3 öğretmeni ataması “yetersiz” ve “sembolik” olarak değerlendirildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Pek tabii buna uygun mahiyet ve yeterlilikte öğretmen ataması ve döküman tedariği gerekmektedir. Ancak önümüzdeki eğitim öğretim devresinde Zazaca için bir (1), Kurmancca için iki (2) öğretmen ataması yapılacağı açıklandı.

Hepimizin malumudur ki bu atamalar, tercihlere oranla yetersiz kalacak ve bu, ihtiyaçlara cevap veremeyeceği gibi sembolik olmaktan da öteye gidemeyecektir.

MEB duyurdu.. Okul Süresi Artıyor.. Tatil Süresi Kısalıyor MEB duyurdu.. Okul Süresi Artıyor.. Tatil Süresi Kısalıyor

Planlanan atamaların tekrar göz önüne alınarak değerlendirilmesi ve ihtiyaçlara cevap verebilecek bir seviyeye çıkarılması gerekmektedir.

Bizler, 200 Kürtçe Öğretmeni'nin bu ihtiyaca cevap verebileceğini düşünüyoruz.

200 ek öğretmen ataması, halihazırda Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan gençlerimizin de atama beklentilerine kısmen çözüm olacaktır. Bu konuda yetkililerin üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz.

Kürtçe için her kim ne yaparsa mutlaka olumlu karşılığı olacak ve toplumda saygın bir konum elde edecektir.

Çocuklarımız kendi dillerini öğrenme iradesi ortaya koymuşlardır. En temel haklardan olan dil eğitimine olumlu yaklaşım, önemli bir medeniyet tasavvurudur. Bizler bu hakkın kullanılabilmesi için yeterli olanakların yaratılmasını istiyoruz.

Yetkililerden, sorumlu oldukları alanlarda daha ciddi adımlar atmasını bekliyoruz.”

MEB 20 bin öğretmen atanacağını açıklamıştı

MEB geçtiğimiz haftalarda 20 bin öğretmen atamasına ilişkin branş dağılım kontenjanını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “7 bin 503 okul öncesi, 2 bin 223 sınıf, 1250 özel eğitim öğretmeni, 1218 din kültürü ve ahlak bilgisi, 1004 adet de ilköğretim matematik öğretmeni alacağız” demişti.

1 Eylül’de yapılacak atamalarda ise bakanlık sitesinde yer alan duyuruda Kürtçeye Kurmancî lehçesine 2, Zazakî lehçesine ise 1 kontenjan ayrıldığı görüldü.