Rize İdare Mahkemesi’nin, Artvin’in Şavşat ilçesindeki Hanlı ve Kireçli köylerine kurulmak istenen HES projesine verilen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun iptaline karar vermesinin ardından şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden ÇED başvurunda bulunarak ‘ÇED gerekli değildir’ raporu aldı. Mahkemenin verdiği iptal kararının yok sayılması üzerine 28 köy halkından temsilcilerin bir araya geldiği toplantıda yeniden dava açılması kararlaştırıldı.
Eski Artvin Valisi ve Şavşat’ta iki dönem kaymakamlık yapan Selahattin Akyurt’a ait Akyurt Enerji Üretim A. Ş. tarafından inşa edilecek olan Hanlı Regülatörü ve Hidroelektrik Enerji Üretim Tesisi için Su Kullanım Hakkı Anlaşması Nisan 2018’de imzalanmıştı. Sekizi Ardanuç, 20’si Şavşat ilçesine bağlı olmak üzere 28 pare köyün içme ve sulama suyunu etkileyen projeye verilen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun iptali yönünde 2018 yılında dava açılmıştı. Rize İdare Mahkemesi'nde açılan davanın duruşması 8 Temmuz günü görülmüştü.
'MAHKEMENİN VERDİĞİ KARAR İŞLEVSİZ BIRAKILDI'
Şavşat Dernekler Federasyonu Başkanı Avukat Halis Yıldırım, “Mahkeme burada çok ağır ihlaller gördüğü için ÇED’e verilen olumlu raporu iptal ediyor. Bu ihlallere rağmen 15 gün içerisinde Proje Tanıtım Dosyası ile ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alınıyor.” dedi. Yıldırım, hidroelektrik santralinin kurulu gücünün çok küçük bir oranda değiştirilerek ‘revize ettik’ denildiğini aktardı.
Verilen kararın hukukta karşılığı olmadığını dile getiren Yıldırım, “Fiilen olan mahkemenin verdiği kararın işlevsiz bırakılması. Cerattepe’de aynısı yapıldı. Bilirkişi incelemeleri, mahkeme kararı yok sayıldı. Yeni bir ÇED raporu hazırlandı. Mahkeme heyeti, bilirkişi heyeti de değiştirildi. İkinci süreçte reddedilen karar kabul gördü, ‘Burada maden çıkarılabilir’ denildi.” ifadelerini kullandı.
KÖYLÜLER YENİDEN DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR
Köylerden temsilcilerin bulunduğu toplantıya katılan Kireçli Köyü’nden Tahsin Yazıcı, zaman kaybetmeden 28 köy halkı olarak yeniden dava açılacağını aktardı. Bölge halkının demokratik haklarını kullanacağını söyleyen Yazıcı, “Bölge halkı oldukça kararlı. Kesinlikle HES yapılmasına izin vermeyecekler” dedi.
Şirketin çevre köylerin tepkisini yoklamak amacıyla Çavdarlı Köyü Saperkule Yaylası’nda yazın su göleti çalışması yaptığına değinen Yazıcı, “Yapılacak suni göletin kimseye bir faydası olmayacak. Bölge halkı da tepkisini ortaya koydu. O bölgenin heyelan riski de var. Hem doğaya bozacak hem de ilerde meydana gelecek bir heyelan durumda çevre köyler olumsuz etkilenecek.” şeklinde konuştu.
'HES’LER ŞAVŞAT’IN SAKİN ŞEHİR UNVANINI TEHLİKEYE SOKUYOR'
Şavşat’ın Sakin Şehir (Cittaslow) unvanına sahip olduğunu anımsatan Yazıcı, “İtalya, Şavşat’ın doğasına, yaylasına, havasına bu unvanı verdi. Buraların betonla doldurulması, HES’lerin yapılması bu unvanın kaybedilmesi tehlikesini oluşturuyor.” uyarısında bulundu. Yazıcı, bölgede bulunan mevcut suyun köylülere zaten yeterli gelmediğine de değinerek, “Köylünün suya ihtiyacı var. HES olmadan bile köylü suyu bulamıyor. 28 köyün kullandığı bir suyun HES’e gitmesi ilerde köylüleri daha büyük sıkıntıya sokacak. Şirket yazın ağaçları kesmişti. Köylülerin müdahalesiyle engellendi. ÇED olumlu kararı iptal edilince rahatlamıştık. Bu karar siyaseten alınan bir karar.” diye konuştu.