Hakkari’nin Kaval köyünde 2018 yılında öldürüldükten sonra cenazesi mağaraya saklanan Halil Duman, cinayetinin zanlıları H.K ve A.Y'a yerel mahkeme ’Tasarlayarak Kan Gütme Saikiyle Öldürme’ suçundan ayrı ayrı müebbet hapis cezası vermişti. 

Yerel mahkemenin verdiği cezayı az bulan Halil Duman'ın ailesi dosyayı Van Bölge Adliye Mahkemesine taşıdı. Dosyayı inceleyen İstinaf 1. Ceza Dairesi yerel mahkemenin eksik ceza verdiğine hükmetti ve cezanın arttırılması için yeniden dosyayı Hakkari'ye yolladı. 

Köylerdeki Çöp Sorununu Çözmek İçin Özel İdare Harekete Geçti Köylerdeki Çöp Sorununu Çözmek İçin Özel İdare Harekete Geçti

Bölge mahkemesinin verdiği karara sevindiklerini ifade eden Halil Duman'ın oğlu Hamit Duman," Babam 2018 yılında su bendi başına giderken kayboldu. Olaydan 4 yıl sonra köy meclisinde H.K ve A.Y cinayeti nasıl işlediklerini itiraf ettiler. Hakkari'de devam eden duruşmada H.K ve A.Y müebbet cezası aldı. Fakat üçünkü kişi A.D ise beraat almıştı. Yerel mahkemenin verdiği bu karar bizleri çok etkiledi ve üzdü. Bunun zerine Van Bölge Adliye Mahkemesine (İstinaf) itirazda bulunduk. İstinaf mahkemesinin incelemesinden sonra dosya tamamen bozuldu. Adalete olan inancımız yeniden yeşerdi. Hakkari'de bu dava yeniden görülecek. Her 3 zanlı yeniden yargılanacak. Köyde bu işin içinde olan kim varsa onlarda ortaya çıkacak. Talebimiz 76 yaşındaki bir insanı kadir gecesinde öldürüp mağaraya saklayan katillerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz" diye konuştu.