Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi'ne 34 kilometre uzaklıkta bulunan Bağdaş Köyü'nün Ericik Mezrasında yaşayan 8'inci sınıf öğrencisi doğuştan görme engelli Zeynep Kaya, ilçe merkezinde bulunan Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu'nda okuyor. Kaya, bu sene ilçe merkezindeki okuluna taşımalı servis olmadığı için eğitimine devam edemediğini kaydederek yetkililere çağrıda bulundu.

Hakkarili Yakup Karaman yetkililerden kızının tedavisi için yardım bekliyor Hakkarili Yakup Karaman yetkililerden kızının tedavisi için yardım bekliyor

“YÜKSEKOVA’DAKİ MİLLİ EĞİTİM OKUMAMA ENGEL OLUYOR”

Kendi yaşıtlarının okula gittiğini hatta lise sınavlarına hazırlandıklarını, kendisinin ise okulundan geri kaldığını belirten Kaya, İlkokul öğrencisi olduğum yıllarda bana taşıma veriliyordu. Ortaokul öğrencisi olduğumdan beri Yüksekova’daki milli eğitim müdürlüğü okumama engel oluyor. Bu yıl 100 defadan fazla milli eğitime gittik. Her seferinde bir bahane söylüyorlar.  Bana taşıma vermiyorlar.

6’ıncı sınıfa kadar bana taşıma verilmedi. Bunun için iki yıl sınıfta kaldım. Bu yıl 10’uncu sınıf öğrencisi olmam gerekirken ben hala 8’inci sınıf öğrencisiyim. Çünkü okula gitmem için bana taşıma verilmedi. Köyden ilçeye 30 kilometre uzaklıkta bulunduğu için her gün gidip gelemiyorum. Araç yok. LGS öğrencisiyim. Ama taşıma olmadığı için derslerden geri kalıyorum ”şeklinde konuştu.  

Bu yıl ve geçen yıl takdir aldığını söyleyen Kaya, Fen bilgisi öğretmeni olmak istediğini söylüyor.  

“YÜKSEKOVA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SÜREKLİ BANA ERZURUM’A YATILIYA GİT, YÜKSEKOVA’DA OKUL YOK DİYOR”

Taşıma için Yüksekova Milli eğitim müdürlüğüne başvurularında ‘bana yatılıya gideceksin’ dediklerini kaydeden Kaya, Yüksekova Milli eğitim müdürlüğü sürekli bana Erzurum’a yatılıya git, Yüksekova’da okul yok diyor. Ben ailem olmadan yaşayamam. İhtiyaçlarımı kendim karşılayamıyorum. Ailem sayesinde karşılıyorum. Ailemin yanında olmalıyım. Daha 4 yıl burada okuyacağım. Sürekli taşıma için başvuruda buluyorum. Neden bu kadar mağdur ediliyorum. Taşıma istiyorum” ifadelerini kullandı.

Hakkari valisi Ali Çelik ve yetkililere  seslenen Kaya, “Bana taşıma sağlasınlar Tüm çocuklar gibi okula doğru düzgün gidip okumak benimde hakkım. Eğitim ve öğretim hakkımdan beni mahrum bırakmayın”  Yuksekovahalkınsesigazetesi

8