Hakkari'de cisim patlaması sonucu bir çoban hayatını kaybetti Hakkari'de cisim patlaması sonucu bir çoban hayatını kaybetti

KESK toplantı salonunda yapılan basın açıklamasına Emek ve Demokrasi Platformu temsilcileri katıldı. 

Burada konuşan platformun sözcüsü Musa Bor, Aralarında Hakkari Belediyesi Eş başkanı Mehmet Sıdık AKIŞ’ın da olduğu 16 kişi hakkında Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesinde 2014/173 esas numarası ile açılan dava 2014 yılından beri yerel mahkemede devam etmekteydi dedi. 
Bor," Mehmet Sıdık AKIŞ belediye eş başkanı olarak halkın iradesi ile siyasal iktidar bloğu ve sermaye sahiplerinin bütün engellemelerine rağmen seçildikten sonra 8 yıldır yerel mahkemede olan dava dosyası Ceza kanunlarında belirtilen usul kurallarına riayet edilmeden alelacele, sistematik bir biçimde ve alınan talimatlar doğrultusunda karara bağlanmak istenmiştir. 

 03.06.2024 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması devam eden bu dava, kayyum atama kararının gerekçesi yapılmıştır. Bu davada henüz herhangi bir karar verilmeden masumiyet karinesi bertaraf edilerek, mahkemenin bağımsızlığına da müdahale edilmek istenmiştir. Söz konusu davanın duruşması 5 Haziranda olmasına rağmen iktidar duruşmayı beklemeden Mehmet Sıdık AKIŞ hakkında yeni bir soruşturma açarak bu soruşturma dosyası kapsamında hakkında gözaltı kararı vermiştir.

Soruşturma hakkında verilen kısıtlama kararından dolayı soruşturmanın hangi eylem ve suçtan dolayı açıldığı bilinmemektedir. 
Her seferinde halk iradesine yenilmekten kurtulamayan siyasi iktidar, halkın demokratik iradesini klasik hukuk oyunlarıyla gasp edemeyince yine en iyi bildiği, siyasi bir darbe aracı olan kayyuma başvurmuştur.


Şurası açıktır ki, Hakkari Belediyesine darbeci bir zihniyetle kayyum atanması sadece Hakkari halkının değil; bütün Türkiye Halklarının demokratik iradesinin gasp edilmesi girişimidir. Seçimlerden sonra "normalleşme" söylemleri ve yeni anayasa tartışmalarının hüküm sürdüğü bu günlerde, demokrasiye aykırı bu uygulamadan bir an evvel vazgeçilmesi gerekmektedir. Konu halk iradesi ve Kürtler olunca aynı demokrasi düşmanı, hukuk tanımaz kurallarla ve insan haklarını ihlal eden böylesi bir tutumun Türkiye demokrasisine önemli derecede zarar getireceği kuşkusuzdur. 

Biz Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri olarak bütün demokratik kurumları dayanışmaya, siyasi iktidar’da kentlerimizin ve halklarımızı kayyum karanlığına sürüklenmesine neden olacak bu anti demokratik ve hukuksuz uygulamadan bir an önce vazgeçmeye, Hakkari'de ve tüm ülkede halkın sandıktan çıkardığı demokratik iradeye saygı duymaya davet ediyoruz" dedi.