Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı illerden biri Hakkari’de, 10 Ocak’ta başlayan kuzuluma dönemi devam ediyor.

Besicilerin Kuzulama Dönemi

Hakkarili besiciler zorlu kış mevsimine rağmen en önemli geçim kaynakları olan hayvanlarıyla ilgilenmeyi sürdürüyor. Her yıl ocak başında başlayan kuzu doğumları nedeniyle besicilerin mesaisi de arttı.

Kuzu Doğumları ve Besicilerin Emekleri

Kışın çetin geçtiği kentte, aylarca ağıllarda hayvanlarının bakımını yapan besiciler, umutla bekledikleri kuzuların dünyaya gelmesiyle tatlı bir telaş yaşıyor. Besicilerden Recep Yiğit, mesleğini zorluklarına rağmen sevdiğini, yeni doğan kuzuların sevinciyle işlerine dört elle sarıldıklarını dile getirdi. Besicilik yapmanın maliyetli olduğunu ifade eden Yiğit, hayvanlarının kışlık yemini Yüksekova ilçesinde tedarik ettiklerini hem yem fiyatları hem de nakliye maliyetleri nedeniyle güçlükler ile karşılaştıklarını sözlerine ekledi.

Hakkari'de Cisim patlaması sonucu Hayatını Kaybeden Düzen, defnedildi Hakkari'de Cisim patlaması sonucu Hayatını Kaybeden Düzen, defnedildi

Kuzuların Bakımı ve Beslenmesi

Hakkarili besiciler, ot yeme ve su içme alışkanlığı kazanmaları için ayrı tuttukları yeni doğan kuzuları, sütle beslenmeleri için günde iki kez anneleriyle bir araya getiriyor. 'Kuzuların doğumu bizi mutlu ediyor' diyen Yiğit, "10 Ocak tarihinden beri koyunlarımız kuzulamaya başladı. Büyük bir kısmı doğum yaptı. Doğum yapan koyunlarımız da kalmış. Biz gün için de hem yemlerini veriyoruz hem de bakımlarını yapıyoruz. İlaçlarını veriyoruz. İşimiz hem çok zor hem de büyük bir zevk alıyoruz. Kuzular dünyaya gelince, yazın yaylaya çıkınca ve sağım zamanı ve kuzu kırkma dönemleri çok eğlenceli geçiyor" diye konuştu.