Hakkari’de yaz mevsimi gelince akıllara ilk düğünler geliyor. Kadın ve erkeklerin yöresel elbise heyecanı tüyleri diken diken ederken, aşırı sesten evinde dinlenmek isteyenlere ise işkence oluyor.

Evinin balkonunda oturmak isteyenler ile serinlemek için camlarını açmak isteyen vatandaşların tek talebi ise ses kirliliğine neden olan mahalli sanatçılara kısıtlama getirilmesi. 

Özellikle okullara yakın apartman sakinleri hafta içi ve hafta sonları yapılan düğünlere tepki göstererek Vali Ali Çelik’e mahalli sanatçılara desibel kısıtlaması getirmesini istedi.

Vatandaşlar; Hepimiz muhakkak bir okul önünde veya açık bir alanda düğün yapıyoruz. Bizlerde eş, dost veya akrabalarımızın farklı mahallelerde yaptığı düğünlerine giderek oradaki insanların huzurunu kaçırıyoruz. İlimizde 13 kır düğün bahçesi iki de halı saha mevcut. Fakat yine de okul önleri düğünlere kiralanıyor. CİMER ve Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçeyle şikayet etmemize rağmen talebimiz görmezden geliniyor. Öncelikle valilik kır düğün bahçelerinin doluluğunu araştırsın. Şayet oralarda yer yoksa vatandaş kendi mahallesindeki bir okula göre düğün tarihini netleştirsin.

Valilik daha önce çok güzel bir karara imza atmıştı. Düğün saatlerinin başlangıcını öğren 12:00 bitişi ise akşam 22;00 olarak zorunlu kıldı. Bu uygulama bölgemizde olumlu karşılandı. Kentin çoğunluğu, açık alan düğünleriyle ilgili özellikle ses gürültüsü ve trafik sıkışıklığı gibi sorunlardan rahatsız oluyor. İnsanların tepkisi, düğünün yapıldığı yerin özelliklerine ve düğün sanatçısının kalitesine ve diğer faktörlere bağlı olabiliyor. Sonuç olarak, açık alan düğünlerine tek tepkimiz devasa hoperlörlerden çıkan yüksek ses kirliliğidir.

Colemerg Collectiv Trakya'yı salladı Colemerg Collectiv Trakya'yı salladı

Talebimiz ise Valilik kararıyla desibel uygulaması yapılması. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü personelinin yüksek ses veren müzik grubunu denetlemesi ve uymadığı taktirde de para cezası kesmesi yönündedir. Şimdiden 2024 yılında dünya evine girecek çiftlerimize mutluluklar diliyoruz” denildi.

HABER; MİMAR KAYA