Gözaltına alınan ve İçişleri Bakanlığı tarafından yerine kayyım atanan Hakkari Belediye'sinin seçilmiş eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış hakkında 2014 yılında açılan davanın 61'inci duruşması bugün Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Akış’a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Duruşma öncesi Hakkari Adliyesi polis tarafından barikatlar ve zırhlı araçlar ablukaya alındı. Milletvekillerinin ve gazetecilerin adliyeye girmesine izin verilmedi. Sadece sınırlı sayıda avukatın duruşma için adliyeye girmesine izin verildi. DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal kendilerini engelleyen polislerle tartıştı. Halk, 'Sıddık Akış irademizdir' sloganları ile Hakkari Adliyesi önünde beklemeye başladı.

DOSYADA NELER VAR?

Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış, 3 Haziran'da gözaltına alındıktan sonra görevden uzaklaştırıldı. Akış'ın yerine, yeniden Vali Ali Çelik, kayyım olarak atandı.  

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Akış’ın "örgüt üyeliği" iddiasıyla başlatılan bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı belirtildi. Ancak soruşturmada gizlilik kararı olduğu için detayları henüz bilinmiyor. Açıklamada kayyıma gerekçe yapılan iddialara yer verildi. Akış hakkında 2014 yılında bu yana devam eden davadaki iddialar sıralandı.  

Söz konusu davanın soruşturması, 2009 ila 2014 yılları arasında kente yaşanan toplumsal eylemlerine dayanıyor. Akış ve dönemin siyasetçilerin de aralarında olduğu 15 isim, bu soruşturma kapsamında yargılanıyor. 

Davanın son duruşmasında savcı, esas hakkında 30 sayfalık mütalaa sundu. 

'ARANAN' SAVCININ İDDİALARI ÜZERİNE CEZA TALEBİ

Savcı, "firari" isimler E.A. ile F.D'nin dosyalarının tefrik edilerek yargılamaya devam edilmesini istedi. Diğer isimler hakkında da ceza talebinde bulundu. Cezaya gerekçe yapılan "delillerin" tümünün şu an 

İçişleri Bakanlığı tarafından "FETÖ'den arananlar" listesinde yer alan savcı D.Y.'ye ait olması dikkati çekti. 

İddianamenin Akış yönündeki bölümünde, dönemin telefon tapeleri ile yüzlerce kişi hakkında ifade veren gizli tanık iddiaları ile zorlama yorumlar yer aldı. O dönem Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile onun yerine kurulan Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) merkez ilçe başkanlığı görevini yapan Akış'a, "KCK/Hakkari Kurucu Kent Meclisi Başkanlık Divanı üyesi" suçlaması yöneltildi. 

Söz konusu suçlamaya ise, yine gizli tanık iddiaları, telefon tapelerine dayandırılarak yapılan yorumlar ile kentte o tarihlerde yapılan çeşitli protestolar gerekçe gösterildi. 

PARTİ TOPLANTISI İLEGALİZE EDİLDİ

Mütalaada, dosyada yer alan bazı tape kayıtlarına yer verildi. "Tape-1" kaydında yer alan "Yarın değil, diğer gün sabah saat 9.30'da bütün örgütünüzün hepsi, belediye meclis üyesi, il encümeni, parti yönetimi, evet evet merkez gelecek, tamam tamam bütün örgüt değil mi" ifadeleri suç sayıldı. Söz konusu ifadeler üzerinden 14 Ekim 2009 tarihli partinin Çelê (Çukurca) ilçesinde yapılan toplantısı "Kurucu Kent Meclisi'nin amaçları doğrultusunda" yapıldığı ileri sürüldü. 

Mütalaada, "Annemin gözyaşları" adlı gizli tanığın 11 Aralık 2009'da alındığı belirtilen beyanlarına yer verildi. Gizli tanık beyanları üzerinden Akış ve parti yönetiminde yer alan isimlerin, partide yer alacak kişilerin kimler olacağına karar verdikleri kaydedildi. 

'SOHBETTEN' ÖRGÜT ÇIKARDI!

"Tape-5" kayıtları incelemesinde, A.Ö.'nün "Sana bir şey diyeyim sen Çukurca'nın ilçe başkanı varya onu çağır, yo yo eskisini çağırın, partiden biraz ona bahsedin sohbet edin bir de o gün ben sohbet etmiştim ya o çerçevede hepsiyle sohbet et şekil diğer çerçevede tamam mı" beyanları yer aldı. 

Savcı, söz konusu beyanların içerisindeki “diğer çerçevede sohbet et” bölümünü "örgüt yanlısı oluşumları koordine etmekle ilgili" olduğunu savundu. 

AİLE KAVGASINA DAİR YAPILAN ARAMAYLA SUÇLANIYOR 

Mütalaada yer alan dikkat çekici bir ayrıntı ise Akış'ın, Kürt siyasetçi Ahmet Türk'ün Samsun'da uğradığı saldırıya dair yaptığı konuşma oldu. Konuya dair 13 Nisan 2010'da Colemêrg merkezde yapılan ve olaysız biten açıklamada Akış'ın kitleye hitap ettiği belirtildi. Eylem sırasında marşlar söylendiği ve sonrasında kentin bazı mahallelerinde olaylar çıktığı ifade edildi. 

Yaşanan olaylara dair detaylara yer verilerek, eylemlerin "Kurucu Kent Meclisi Eylem Komisyonu" içerisinde yer alanlar tarafından organize edildiği ileri sürüldü. Bunun üzerinden Akış suçlandı. Ancak ilgili bölümün devamında Akış'ın olayların sonlanmasına dair girişimine de yer verildi. Akış'ın eylemlerin bitirilmesi gerektiğine dair sözleri "talimat" olarak nitelendirildi. 

Akış'ın F.Y. adlı kişiyle yaptığı konuşmanın dökümüne yer verildi. Döküme göre F.Y., "başkan ne yapıyorsun neredesin” diye soruyor. Akış ise, "ben çarsıdayım bi arkadasın yanındayım bir meselemiz var konuşuyoruz 10

dakikaya seni görürüm" diyor. Akış'ın bahsettiği görüşme mütalaada, "KCK-TM alt komisyonu olan Adalet Komisyonunda konuşulmakta olan bir konuyu konuştuklarının anlaşıldığı" şeklinde yorumlandı. 

Yine kimlik bilgileri tespit edilemeyen bir kişinin Akış'ı arayarak Amed'de yaşayan Colemêrgli iki aile arasındaki kavgadan bahsettiği ve olayın çözülmesini istediği belirtildi. Mütalaada bu durum ise, "Örgütün sözde anayasası olan KCK/TM alt komisyonu olan Adalet Komisyonun bu konuyla ilgilenmesi istedikleri anlasıldığı" şeklinde yorumlandı. 

GİZLİ TANIKLAR

Akış'ın. Y.A. adlı kişiyle tape kaydına da yer verildi. Y.A.'nın “protesto edin” ve ”Demokratik seçimimizi göstereceğiz bundan daha doğal ne olabilir” ifadeleriyle Akış'a talimat verdiği ileri sürüldü. 

Mütalaanın devamında, "Oyun Bozan", "Kar beyaz günler", "Cilo", "Sümbül", "Sıddık", "FSI33ERZ4NO3PRT" ve "RDN85" gibi gizli tanıkların birbiriyle çelişkili beyanlarına yer verildi. Bir bölümü itirafçılardan oluşan, bazıları ise hiç "bulunamayan" gizli tanıklar, Akış'ın siyasi faaliyetlerini "örgüt faaliyeti" olduğunu ileri sürdü. 

Savcı, "görüşme kayıtları, aramalardan ele geçirilen deliller, sanığın önceki eylemleri, katıldığı faaliyetlerle ilgili teşhis tutanakları" gerekçesiyle Akış'ın cezalandırılmasını istedi.