HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, cezaevlerinde yaşanan iletişim ve haber alma özgürlüğünün kısıtlandığı gerekçesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna başvurdu.

Hakkari Milletvekili Dede, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce yapılan açıklamada cezaevlerinde, ankesörlü telefonların yanı sıra görüntülü görüşme sistemine geçildiğini, tutuklu ve hükümlülere hafta içinde aileleri ile 60 dakika görüntülü görüşme imkânı sağlandığı bilgisi verildiğini kaydetti.

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüklerin bu haklardan yararlanamadığını ileri süren Dede, "Ne yazık ki; basına yansıyan ve tarafımıza ulaşan bilgiler yaşanılan durumun tam aksi mahiyette olduğu ve iletişim hakkının kullandırılmadığı yönündedir. En son olarak tarafımıza ulaşan ve iki çocuğu farklı cezaevlerinde bulunan Muhsima Yaşar, Beşikdüzü cezaevinde bulunan çocuğu Dilgeş Yaşar ve Elazığ Cezaevinde bulunan diğer çocuğu Remziye Yaşar ile son üç aydır sağlıklı bir şekilde görüşemediğini, haftada 10 dakika telefonla görüş haklarının olduğunu, ancak bu hakkı kullanamadıklarını, görüşme sırasında sesin anlaşılabilir olmadığını, bağlantının sürekli kesildiğini, sesin kesik kesik ve anlaşılmaz bir biçimde geldiğini iletmiştir. Bu bağlamda; Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve yasalar tarafından güvence altına alınan iletişim ve haberleşme hakkının kullanımı yönünde engellerin tespiti için komisyonunuz bünyesinde bulunan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu’nun Beşikdüzü T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Elâzığ Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda incelemede bulunarak durumu araştırmasını arz ve talep ederim" iadelerini kullandı.

Verdiği soru önergesi ile konuyu TBMM'ye taşıyan Dede, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması ile şu soruları yöneltti

*Cezaevlerinde yaşanan iletişim hakkının engellenmesi konusundaki şikâyetlere ilişkin bir araştırmanız olacak mı?

"Her 10 ilaçtan bir tanesi bulunamıyor" "Her 10 ilaçtan bir tanesi bulunamıyor"

*Haberleşme ve aile yaşamına saygı hakkı bakımından bu ve benzeri şikâyetlere nasıl bir çözüm getirmeyi düşünüyorsunuz?

*Özgürlüğünden yoksun bırakılan kişilerin dış dünya ile sağlıklı bir iletişim kurmasındaki engeller nelerdir? Bu konuda bakanlığınızca yapılan veya yapılacak olan çalışmalar nelerdir?

*Anne Muhsima Yaşar neden 3 aydır, Beşikdüzü T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu bulunan oğlu Dilgeş Yaşar ve Elâzığ Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulanan kızı Remziye Yaşar ile sağlıklı görüşememektedir? Görüşme sırasında sesin kesilmesinin, bağlantının kopmasının ya da sesin anlaşılamayacak derecede kötü olmasının sebebi nedir?

*Birçok cezaevinde benzer mahiyette sorunların yaşanmasının sebebi nedir?

*Tutuklu ve hükümlüler haftada kaç saat veya dakika yakınları ile telefonla görüşebilmektedirler?

*Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve yasalar tarafından güvence altına alınan iletişim ve haberleşme hakkını çiğneyen cezaevleri yönetimleri hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?