Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara’da partisinin 1. Olağan Yenimahalle ilçe kongresinde konuştu. Babacan’ın gündeminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sunduğu ekonomik veriler vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta partisinin il başkanları toplantısında yaptığı konuşmayı “Neredeyse tüm ekonomik verileri çarpıttı” diye değerlendiren Babacan şunları söyledi:

SİZ MÜSAİT BİR YERDE İNECEKSİNİZ, EMANETİ BİZ TESLİM ALACAĞIZ

Sayın Erdoğan hani ‘Nereye geldik’ diye soruyor ya. Kendisi hiç zahmet etmesin, biz yanıt verelim. Yolun sonuna geldiniz. Siz müsait bir yerde ineceksiniz, biz de emaneti teslim alacağız. Türkiye’yi en kısa sürede refah ve özgürlük rotasına sokacağız.

BEN VE ARKADAŞLARIMIN İŞ BAŞINDA OLDUĞU DÖNEMLE ÖVÜNMEYİ BIRAKIN

Sayın Erdoğan, önce bir konuda anlaşalım. Ben ve arkadaşlarımın iş başında olduğu dönemin başarılarıyla övünmeyi bırakın. Sorumluluğu tümüyle üstünüze aldığınız şu son dönemi bir anlatın. Benim ve arkadaşlarımın iş başında olduğu yıllarda ortalama büyüme oranı yüzde 7’nin üzerindeydi. O gün bugündür ortalama büyüme hızını yarının altına düşürdünüz; yüzde 3’lere gerilettiniz. Üstelik bu rakamların bile makyajlı olduğuna dair yaygın bir kanaat var.

NET REZERVİ 65, BRÜT REZERVİ 130 MİLYAR DOLARLARA YÜKSELTMİŞTİK

Sayın Erdoğan, niçin Merkez Bankası’nın 164 milyar dolarlık borcundan bahsetmiyorsunuz? Şu an Merkez Bankası’nın döviz rezervi eksi 55 milyar dolar. Ben ve arkadaşlarım net rezervleri 65 milyar dolara kadar çıkartmıştık. 109 milyar dolar dediğiniz brüt rezerv rakamını da 130 milyar dolarlara yükseltmiştik.

GENİŞ İŞSİZLİK ÜÇ YILDA 10 PUAN ARTTI

Son 19 yıla bakarsanız istihdam gerçekten de arttı. Çünkü ben ve arkadaşlarım işin başındayken istihdamı sürekli artırdık ama taraflı cumhurbaşkanlığı sistemiyle beraber istihdam düşmeye başladı. Rakamlar ortada, 2018 haziran ayından sonra istihdam düşüyor. Makyajlı rakamlar dahi geniş tanımlı işsizliğin bu dönemde 10 puan arttığını gösteriyor.

FAİZ ÖDEMELERİYLE TANESİ 200 BİN LİRADAN 800 BİN TANE OTOMOBİL ALINIR

Sayın Erdoğan, siz bu milletten ‘Bana yetkiyi verin, faizle nasıl uğraşılır görün’ diye oy istemediniz mi? Merkez Bankası’nın politika faizi tam yüzde 19. Taraflı Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne kadar 50 milyar lira civarında olan yıllık faiz ödemesi 2021 yılında 180 milyar liraya çıkmış. Üç yılda üç buçuk kat artmış. Bu parayla tam 3 bin tane yangın söndürme uçağı alabilirsiniz. Tanesi 200 bin liradan 800 bin otomobil alabilirsiniz. Böyle bir para.

DOĞRUDAN YATIRIMLAR 20 YILDIR İLK DEFA EKSİYE DÜŞTÜ

Yatırımları eksiye düşürdünüz. 20 yıldır ilk defa doğrudan yatırımlar eksiye düştü. Türkiye’ye giren sermaye, çıkan sermayeden daha az artık. Uluslararası yatırımcılar Türkiye’ye gelmek istemiyor. Kendi yatırımcımız bile parasını Türkiye’de tutmuyor.

ADALETİ GÜÇLENDİRMENİN YOLU GÜÇLER AYRILIĞINI SAĞLAMAKTIR

Tuncer Bakırhan Sarıcan'da: 'Seyit Rızaları, Şeyh Saidleri yok sayan anlayışı sandığa gömeceğiz' Tuncer Bakırhan Sarıcan'da: 'Seyit Rızaları, Şeyh Saidleri yok sayan anlayışı sandığa gömeceğiz'

Bir de mahkeme sayısını artırarak, adalet teşkilatını güçlendirdiklerini söylüyor. Bununla övünüyor. Adaleti güçlendirmenin yolu sadece mahkeme, hâkim ve savcı sayısını artırmakla olmaz. Önce güçler ayrılığını sağlayacaksınız. En başta o ülkenin Cumhurbaşkanı anayasayı çiğnemeyecek. Yargıya talimatlar verilmesine engel olacaksınız. İnsan haklarına saygı duyacaksınız.”

ÖĞRENCİLERİN ETRAFINDA VİRÜSE KARŞI KORUMA KALKANLARI OLUŞTURULMALI

Öğrencilerin etrafında virüse karşı çok ciddi koruma kalkanları oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu milletin hayatı iktidarın deneme tahtası değil. Vatandaşımız da kobay değil. 10 gün sonra başlayacak yüz yüze eğitim için gereken tüm sağlık önlemleri alınmalıdır. Bilimsel verilere dayalı olarak aşı kampanyaları düzenlenmelidir. Derslik sayısı artırılmalı, dersliklerdeki öğrenci sayısı azaltılmalıdır. Altyapısı yetersiz okullar geçici olarak EBA’ya yönlendirilmelidir.”