Alman Ekonomi Bakanı Habeck yaptığı yazılı açıklamada "Bu yılın ortalarında, Rusya'nın Almanya'ya olan petrol ihracatı yarı yarıya azalmış olacak. Yıl sonuna kadar ise hemen hemen hiç alınmayacak." denildi.

İsrail Zırhlı Araçları Refah'ta: Mısır Sınır Kapısı Kontrol Altına Alındı İsrail Zırhlı Araçları Refah'ta: Mısır Sınır Kapısı Kontrol Altına Alındı

Ayrıca sonbahara kadar Rusya'dan kömür ithalatının sonlandırılacağı, doğal gaz konusunda ise Almanya'nın 2024 ortalarında 'büyük oranda' kendi kendine yetecek konuma geleceği kaydedildi.

Çarşamba günü Brüksel'e gelen ABD Başkanı Joe Biden'ın Rus petrol ve doğal gaz ithalatını azaltması için Avrupa Birliği nezdindeki görüşmeleri sürüyor. Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği, Rus doğal gaz ithalatına olan bağımlılığı azaltmak için 'eylem planı' oluşturacak.

Gazda işlem biraz daha uzun sürecek. Habeck, Rus gazına tam bir ambargonun şu anda mümkün olmadığını bir kez daha vurguladı. Habeck, "Bir ilerleme var ama süreç zor. Bununla birlikte, 2024'ün ortalarına kadar Rus gazından büyük ölçüde bağımsız olmak da mümkün1" dedi.

Gaz temini için Habeck, Almanya'nın tekrar özel gemiler kullanabileceğini söyledi. Buna göre bakanlık, tedarikçiler RWE ve Uniper aracılığıyla üç adet yüzer sıvı gaz terminali planladı. Şirketler, tankerlerden sıvı gaz alıp tekrar gaz haline getirebilen bu özel gemilerden üçü için sözleşme görüşmelerini sürdürüyor. Federal Ekonomi Bakanlığı bir önceki açıklamasında, "Federal hükümet şu anda Kuzey ve Baltık Denizlerinde bunların kısa sürede kullanılabilecekleri olası yerleri inceliyor - bazı durumlarda 2022/23 kışına kadar" kullanıma açılabileceği söylendi.

Hükümet mart ayı başında, Rusya’dan doğal gaz satın alınması yerine ABD ve Katar’dan LNG alınması için ilk etapta 1,5 milyar Euro kaynak ayırmıştı.

Almanya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce petrol ithalatının üçte birisini, kömür ithalatının ise üçte birini Moskova’dan yapıyordu. Almanya, işgal öncesi doğal gaz ihtiyacının ise yüzde 55’ini Rusya’dan karşılıyordu.

Bu arada AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD ile AB arasında Rus doğal gaz ithalatına olan bağımlılığı azaltmak için bir “çalışma grubu” kurulduğunu açıkladı.

Çarşamba günü Brüksel'e gelen ABD Başkanı Joe Biden'ın Rus petrol ve doğal gaz ithalatını azaltması için Avrupa Birliği nezdinde görüşmelerde bulunmuştu.