İsrail'in faşist maliye bakanı Bezalel Smotrich, 16 Mayıs Perşembe günü bir açıklama yaparak, ülkesinin Türkiye ile olan serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğini, ayrıca Türkiye'den ithal edilen ürünlere yüzde 100 vergi uygulanacağını söyledi. İsrail'in fesih kararı, Türkiye'nin Gazze Şeridi'ne saldırıları dolayısıyla İsrail'le ithalat ve ihracatın tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurma kararının ardından geldi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Bezalel Smotrich, planın onay almak üzere kabineye sunulacağı bilgisini verdi. Faşist bakan, açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a işaret ederek, "Onun İsrail'e ithalatı durdurma açıklaması, bir ekonomik boykot ilanıdır ve Türkiye'nin bağlı kalmayı taahhüt ettiği uluslararası ticaret anlaşmalarının ciddi bir ihlalini teşkil ediyor" ifadelerini kullandı. 

İsrail'in Gazze Saldırıları: En Az 50 Filistinli Hayatını Kaybetti İsrail'in Gazze Saldırıları: En Az 50 Filistinli Hayatını Kaybetti

'ERDOĞAN İKTİDARDA OLDUĞU SÜRECE DEVAM EDECEK'

İsrail'in eylemlerinin Erdoğan görevde kaldığı sürece devam edeceğini söyleyen Smotrich, "Eğer Erdoğan'ın görev süresi sona erdiğinde Türkiye vatandaşları aklı başında, İsrail'den nefret etmeyen bir lider seçerse, Türkiye ile ticaret rotasına dönmek mümkün olur" dedi. 

Smotrich'in planına göre, İsrail'in Türkiye'den ithal ettiği mallara, serbest ticaret anlaması uyarınca uygulanan düşük gümrük vergisi oranları yürürlükten kalkacak. Aynı zamanda, Türkiye'den ithal edilen her ürüne, mevcut vergi oranının yanı sıra ürünlerin değerinin yüzde yüzü kadar da bir vergi uygulanacak. Smotrich, açıklamasında, İsrail'in maliye, ekonomi ve dışişleri bakanlarının, İsrail'in imalat kapasitesini güçlendirirken, Türkiye'ye bağımlılığı azaltmak için ithalat kaynaklarını çeşitlendirecek adımlar atacağını bildirdi. İsrail'in Üretici Derneği, bu planın Türkiye'ye 'uygun bir yanıt' olduğunu savundu. DUVAR