Van'da dün sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında, aralarında DEM Parti Van İl Eş Başkanları Veysi Dilekçi ile Gülşen Kurt'un da bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınanların emniyet ve savcılıktaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından, 3 kişi adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağı ile serbest bırakılırken, il eş başkanlarının da aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklanmaları talebiyle Van Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.
Duruşma öncesinde, Van Adalet Sarayı çevresinde ve bina içinde çok sayıda polis görevlendirildi. Adliye binasına giriş çıkışların durdurulması üzerine, bina girişinde yoğunluk oluştu.
EŞ BAŞKANLAR ADLİYE GİRİŞİNDE BEKLETİLDİ
Duruşmayı izlemeye gelen Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Abdullah Zeydan ile Neslihan Şedal ve partililer uzun süre adliye girişinde bekletildi. Yapılan görüşmelerin ardından, DEM Parti heyeti ve adliye önünde şahsi işlemleri için bekleyen kalabalık, kontrollü bir şekilde içeri alındı.
Van Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma, saat 15.22'de başladı. Duruşma salonuna sanıklar ve avukatları dışındakilerin girişine izin verilmedi.
Adli kontrol şartı ile serbest bırakılanların isimleri şöyle: Osman Gerçekli, Münife Kaçak ve Hazal Süer
DEM Parti Van İl Eş Başkanları Gülşen Kurt ile Veysi Dilekçi, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Eş Başkanı Hanım Kaya, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Aynur Sarıca, Adem Onat, Ercan Erkol, Fazıl Numaş, Orhan Bayram, Selma Gazioğlu, Tarık Artim ve Ayse Minaz'ın ise örgüt propagandası yaptıkları gerekçesi ile tutuklanması talep ediliyor.
TÜLAY HATİMOĞULLARI ADLİYEYE GELDİ
11 kişinin tutuklanması talebiyle görülen duruşma devam ederken, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve beraberindeki DEM Parti heyeti, Van Adalet Sarayı'na geldi. Hatimoğulları ve milletvekilleri içeri alınırken, danışmanlarının adliye binasına girişine izin verilmedi.
Adliye önünde açıklama Tülay Hatimoğulları, "İki gün önce içinde il eş başkanlarımızın da olduğu 14 arkadaşımız gözaltına alındı. Şu an itibariyle 3'ü serbest bırakıldı, 11'i tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi ve şimdi mahkeme sürecini beklemekteyiz" dedi.
"Bu süreç Mersin'deki gençlerin Kürtçe müzik söylemesi, halay çekmesi ile başladı. Daha sonra İstanbul, Siirt, Batman gibi birçok ilimizde, Kürtçe müzik söyledikleri için tutuklanmasıyla bu süreç devam ediyor" diyen Hatimoğulları, "Bugün Van'da, il eş başkanlarımızın da olduğu bu gözaltıları asla kabul etmiyoruz. Bu haksız ve hukuksuz uygulamayı şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.
Hükümeti eleştiren Tülay Hatimoğulları şunları söyledi:
'VAN'LA ÖZEL OLARAK UĞRAŞILMAKTA'
"Bugün Van halkı iradesini ortaya koymuştur. Van'la yerel seçimlerden beri uğraşılmaktadır. Van'la özel olarak uğraşılmaktadır. Gayet iyi biliyoruz. İktidar halka düşmanlık yaparak, halkı vatandaş olarak birbirinden ayırarak, bariz ayrımcılık yaparak, bir ayrımcılığa daha bu gözaltılarla imza atmıştır. Bu toplumum vicdanıdır gözaltındaki arkadaşlarımız. Van halkının iradesidir il eş başkanlarımız, diğer yöneticiler ve seçilmişlerimiz. Van halkı belediyede 14'te 14 DEM Parti'yi seçerek, çok sayıda milletvekilini de seçip parlamentoya göndererek demokratik ve siyasi iradesini ortaya koymuştur. Bunu kabullenmelidir bu iktidar."
'ÜLKENİN GERÇEK BİR NORMALLEŞMEYE İHTİYACI VAR'
"Kürt'ün diliyle, geleneksel kıyafetleriyle, halayıyla uğraşmaya devam etmesin bu iktidar. Yeter artık. Bu ülkede 30 milyona yakın Kürt var. Kürtçe konuşuyorlar. Ana dilleri Kürtçe, halaylarını Kürtçe müzik eşliğinde çekiyorlar. Türkiye'deki bütün düğünlere mi baskın yapacaklar? Bütün cenaze törenlerine mi müdahale edecekler? Anmalara mı müdahale edecekler? Kürtçe müziğe mi müdahale edecekler? Hangi birine müdahale edebilirler ki? Bugün Kürt'ün ana diliyle uğraşmak, bu ülkeye ve iktidara kazandırmaz, kaybettirir. Bunun altını defalarca çizdik. Kürt'ün iradesini kabul etmeniz gerekiyor. Kürtler bu ülkenin asli yurttaşıdır. Siz asil, onlar üvey değildir. Bu uygulamalardan vazgeçin artık. Bu ülkenin gerçek bir normalleşmeye ihtiyacı var."
DEM Parti Van İl Eş Başkanı Gülşen Kurt, MEBYA-DER Eş Başkanı Hanım Kaya, TJA aktivisti Aynur Sarıca ve siyasetçi Ayşe Minaz adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Ancak Gülşen Kurt, Hanım Kaya ve diğer sanıkların, yargılamaya konu olan ikinci bir dosyadan duruşmaları devam ediyor.
Minaz ve Sarıca, adliye binasından çıkarken sevinçle karşılandı.